OPINIE: Cea mai mare provocare pentru noul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla

Noul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Lucian Pop, va fi inscăunat în sâmbăta Floriilor. Ceremonia va fi organizată în aer liber, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare.

Locul ceremoniei este unul simbolic: esplanada din fața viitoarei catedrale din Piața Timotei Cipariu, dedicată Martirilor și Mărturisitorilor Credinței din Secolul XX. Este locul unde clujenii și-au luat rămas-bun de la regretatul episcop Florentin Crihălmeanu.

Alegerea acestui loc nu a fost făcută doar din considerente practice, ci are și o imensă importanță simbolică. În primul rând, piața clujeană poartă numele marelui cărturar blăjean Timotei Cipariu, canonic al Arhiepiscopiei de Alba Iulia și Făgăraș, un lingvist de o importanță extraordinară și un preot cu har. Timotei Cipariu reprezintă chintesența Școlii Ardelene: dialogul armonios dintre Biserică și Școală.

Alegerea noii catedrale pentru această ceremonie în locul vechii catedrale Schimbarea la Față arată o deplasare de accent. Din 2 iunie 2019, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, are șapte Fericiți: episcopii care au mărturisit fidelitatea față de Dumnezeu în temnițele comuniste. Lupta lor poate fi rezumată în cuvintele lui Fericitului Iuliu Hossu: ”Credința noastră este viața noastră!”.

Această alegere pentru organizarea ceremoniei de înscăunare a noului episcop arată voința PS Claudiu Lucian Pop de a-și asuma pe deplin moștenirea primită de la cardinalul Iuliu Hossu, de la arhiepiscopul George Guțiu și de la episcopul Florentin Crihălmeanu. PS Claudiu Lucian Pop a fost înzestrat de bunul Dumnezeu cu toate calitățile necesare pentru a onora această moștenire așa cum se cuvine.

Aceasta este, de fapt, cea mai mare provocare care se ridică în fața noului episcop: cum să se ridice la nivelul tuturor speranțelor care au fost puse în el?

Anii care vor urma vor arăta, cred, faptul că PS Claudiu Lucian Pop va reuși acest lucru. Noul episcop are toate calitățile necesare pentru acest lucru: este un om drept, cu un caracter puternic, cult, inteligent și generos.

Și o mărturie personală: am avut, în 2008, privilegiul de a-i fi oaspete, la Roma, tânărului rector al Colegiului Pio Romeno, Claudiu Lucian Pop, azi episcop al Clujului. Pe lângă toate calitățile de mai sus, am avut prilejul să mai constat trei lucruri importante.

Primul este intensitatea cu care își trăiește credința în Dumnezeu. În liturghiile oficiate în capela Colegiului Pio Romeno, se dăruia în întregime Tatălui Ceresc.

Al doilea lucru este calitatea sa de bun organizator. PS Claudiu Lucian Pop folosește fără rezerve puterea de muncă pe care a primit-o de la Părintele Etern.

Iar al treilea lucru este cunoașterea profundă a firii umane. PS Claudiu Lucian Pop poate să scoată din om tot ceea ce e mai bun. Cu umor, cu inteligență, cu bunătate știe cum să își facă interlocutorii să pășească pe calea Binelui.

Bine ați venit, Prea Sfințite Părinte Episcop, acasă, la Cluj!

Related posts

Leave a Comment