Oligarhul Plahotniuc, ales preşedinte al principalului partid de guvernământ din Republica Moldova

Delegaţii democraţi întruniţi în Congresul al VIII-lea al partidului l-au ales pe Vladimir Plahotniuc preşedinte al Partidului Democrat din Moldova pentru următorii patru ani. Oligarhul Vladimir Plahotniuc a fost votat unanim de delegaţii care şi-au exercitat dreptul la vot. Controversatul om de afaceri controlează cel mai important imperiu media de dincolo de Prut.

În discursul de susţinere a candidaturii, Vladimir Plahotniuc şi-a expus viziunea despre PDM drept un partid „care livrează rezultate concrete, care duce lucrurile până la capăt, un partid al acţiunii”. Oligarhul a spus că este nevoie de un partid al moldovenilor şi pentru moldoveni. El încearcă să ocupe astfel culoarul liber între partidele unioniste româneşti şi formaţiunea de extrema-stângă a preşedintelui rus al Republicii Moldova, radicalul Igor Dodon. „În campaniile electorale în special, dar deseori şi după, ai senzaţia că se bat europenii, românii, ruşii, americanii. Şi unde sunt moldovenii în toată povestea asta? Care este partidul moldovenilor? Care este partidul spre care pot oamenii să meargă cu încredere pentru că le va rezolva problemele?”, a spus oligarhul de la Chişinău.

 

Vladimir Plahotniuc a spus că PDM trebuie să fie „un partid cu iniţiativă, un partid cu oameni profesionişti, un partid care găseşte soluţii la problemele oamenilor, un partid european prin modul în care face politică şi un partid progresist prin viziunea sa modernă de dezvoltare a ţării”.

 

El a adăugat că PDM va veni cu o iniţiativă de reformare a clasei politice, „începând de la optimizarea Parlamentului şi a Guvernului, transmiterea reală în mâna poporului a controlului asupra Parlamentului, identificarea pârghiilor prin care cetăţenii să-i poată sancţiona pe cei care nu îşi fac treaba în timpul mandatului”. Noul preşedinte al partidului le-a propus democraţilor un PDM „care preia activ agenda reală a oamenilor şi o implementează zi de zi, cu ajutorul colegilor noştri din Guvern si Parlament”.

 

Liderul democrat şi-a încheiat mesajul cu mulţumiri adresate foştilor preşedinţi PDM, ex-comunistul Marian Lupu şi Dumitru Diacov pentru contribuţiile avute la stabilitatea Moldovei şi la dezvoltarea PDM. Alegerile în cadrul Congresului au continuat cu votarea listei noului Consiliu Politic Naţional. Totodată, delegaţii democraţi au ales şi noul prim-vicepreşedinte al PDM, în persoana lui Pavel Filip. 

 

Related posts

Leave a Comment