Numărătoarea inversă din electorala ucraineană

Diferenţa constă în aceea că principala forţă politică care reprezintă de această dată Vestul şi Centrul( în contrapondere Partidului regiunilor ca reprezentant al Estului şi Sudului) a devenit Blocul Iulia Timoşenco şi nu forţele proprezidenţiale. Iar sondajele de opinie relevă că acolo unde anterior lider era Iuşcenco, de această dată în frunte se situează Timoşenco. În schimb, Ianukovici a rămas preferat acolo unde a şi fost. Mai ales că în toţi aceşti ani Sud-Estul ucrainean nu l-a considerat pe Iuşcenco preşedintele său.
Trebuie de remarcat că în Ucraina posibilitatea ca preferinţele electorale din regiunile în care alegătorii deja şi-au consolidat deja simpatiile să se modifice brusc este improbabilă. Aceleaşi cifre s-au conturat în regiuni şi în alegerile parlamentare.
În Ucraina există o problemă acută pe care clasa politică va trebui s-o rezolve- este vorba despre divizarea geografic-electorală a statului ucrainean. Pentru că dacă Vestul şi Centrul ucrainean este orientat spre o integrare în comunitatea euroatlantică, Sud-estul tinde să răspundă chemării familiei euroastice.

Related posts

Leave a Comment