Norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică nu va afecta direct România, dar se va apropia


Administraţia Naţională de Meteorologie afirmă că din estimările specialiştilor norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică din Islanda nu va afecta direct România, însă se va apropia de Nord-Vestul teritoriului în cursul zilei de sâmbătă.
Administraţia Naţională de Meteorologie a informat vineri dimineaţă Ministerul Mediului şi Pădurilor în legătură cu erupţia vulcanului de sub gheţarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei, care a erupt pentru a doua oară, la numai două zile după ce îşi încetase activitatea începută luna trecută.
Astfel, din estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie precum şi ale Centrului Internaţional de Avertizare pentru aviaţie, privind cenuşa vulcanică – Volcanic Ash Advisary (VAAC) -, rezultă că norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică nu va afecta direct România dar se va apropia de Nord-Vestul teritoriului în cursul zilei de sâmbătă.
În consecinţă, Agenţiile pentru Protecţia Mediului din Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului şi eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie precum şi fracţiunea PM10 (pulberi în suspensie cu diametru mai mic de zece microni), atât cu metode automate cât şi cu metode manuale.
Un nor de cenuşă provocat de erupţia vulcanului în Islanda a perturbat, începând de joi, traficul aerian al mai multor ţări din Europa, determinând închiderea spaţiilor aeriene şi anularea a mii de curse aeriene.

Related posts

Leave a Comment