“Datoria publică a României va creşte în continuare rapid”

Datoria publică a României a crescut rapid în ultimii doi ani şi va continua să urce, de la 27,4% din PIB în acest an la 32,5% în 2011, din cauza performanţei bugetare slabe, anticipează analiştii agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor’s.Datoria publică a crescut de la de la nivelul relativ redus de 13,3% din PIB înregistrat în 2008 la 21,8% din PIB anul trecut.
“Nivelul pe care îl anticipăm pentru datoria publică în acest an, de 27,4% din PIB, este sub nivelul din alte state precum Croaţia (36,3%), Serbia (35,5%) şi Ungaria (80,4%), dar depăşeşte rata din Bulgaria (16%). Totuşi, performanţa bugetară slabă implică, în opinia noastră, că datoria va continua să crească şi va atinge probabil nivelul de 32,5% din PIB până la finele anului 2011”, se arată într-un raport al S&P.
În plus, analiştii S&P menţionează că avansul rapid al gradului de îndatorare a sectorului privat din România face posibilă apariţia unei “poveri fiscale” pentru Guvern, dacă va fi forţat să ajute o instituţie financiară cu probleme.

Related posts

Leave a Comment