Nokia va concedia 4.000 de angajaţi. Mută în Asia producţia din Finlanda, Ungaria şi Mexic

Grupul finlandez Nokia va concedia 4.000 de angajaţi de la cele trei fabrici de telefoane din Finlanda, Ungaria şi Mexic, pentru a reduce costurile prin mutarea liniilor de asamblare de smartphone-uri în Asia, a anunţat miercuri compania, conform Mediafax.Fabricile de la Komarom (Ungaria), Reynosa (Mexic) şi Salo (Finlanda) vor fi reprofilate în unităţi de personalizare a smartphone-urilor pentru pieţele din Europa, America de Nord şi America Latină, se arată într-un comunicat al grupului, citat de www.romanialibera.ro.

Producţia propriu-zisă de telefoane va fi transferată în Asia, unde Nokia beneficiază de costuri mai reduse datorită proximităţii faţă de furnizorii de componente şi de mână de lucru mai ieftină.
“În urma acestor planuri, numărul etapelor de producţie şi volumul de muncă de la Komarom, Reynosa şi Salo se vor reduce substanţial. Schimbările vor afecta un total de aproximativ 4.000 de angajaţi”, se spune în comunicat.

Disponibilizările vor fi efectuate gradual pe parcursul acestui an, Nokia oferind programe de sprijin pentru reangajare.

Cota de piaţă a Nokia în funcţie de volumul vânzărilor de telefoane mobile la nivel mondial în anul calendaristic 2011 a scăzut cu 5,6 puncte procentuale, la 27%. Volumul vânzărilor Nokia a coborât cu 7,9%, în timp ce piaţa a crescut cu 11,1%, potrivit estimărilor prezentate recent de compania de cercetare IDC. Între timp, cota de piaţă a Samsung a crescut cu aproximativ un punct procentual, la 21,3%, după o majorare de 17,6% a vânzărilor, iar Apple şi-a dublat vânzările şi cota de piaţă, la 6%. Celălalt “mare pierzător” al anului 2011 a fost LG, vânzările de telefoane ale producătorului sud-coreean coborând cu 24,5%, iar cota de piaţă cu peste 3 puncte procentuale, la 5,7%.

Piaţa smartphone-urilor a crescut cu 55% în trimestrul al patrulea al anului trecut raportat la perioada corespunzătoare din 2010, la 157,8 milioane de unităţi vândute, potrivit IDC. Vânzările liderilor Apple şi Samsung pe acest segment au crescut cu 128%, respectiv 275%, în timp ce livrările Nokia s-au redus puternic, cu 30,6%. Research In Motion, producătorul BlackBerry, a înregistrat o scădere de 11%, iar producătorul taiwanez HTC a afişat o creştere de numai 17% pierzând cotă de piaţă în favoarea Apple şi Samsung.

Nokia a închis la sfârşitul anului trecut fabrica de la Cluj, investiţie de 60 milioane euro inaugurată în 2008, pentru a transfera producţia în Asia, decizie în urma căreia 2.200 de angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă. Producătorul finlandez de telefoane mobile a mai închis anul trecut şi centrul de Cercetare şi Dezvoltare din Cluj, concediind cei aproximativ 120 de angajaţi ai unităţii.

În septembrie, când a anunat închiderea fabricii din România, Nokia a pus sub evaluare strategică fabricile din Salo, Komarom şi Reynosa.

Nokia a anunţat în aprilie 2011 că va concedia 7.000 de angajaţi şi a anunţat în septembrie concedierea altor 3.500 de persoane, dintre care 2.200 la Cluj. Producătorul de echipamente pentru reţele de telecomunicaţii Nokia Siemens Networks a anunţat în noiembrie concedierea a 17.000 de angajaţi.

Astfel, cele două companii au anunţat în mai puţin de 12 luni peste 27.000 de concedieri.

Nokia şi Nokia Siemens Networks aveau la finele anului trecut 130.000 de angajaţi.

Related posts

Leave a Comment