Noaptea Albă a Filmului Românesc pe 16 septembrie


Noaptea Albă a Filmului Românesc, eveniment cinematografic ajuns la cea de a doua sa ediţie, propune publicului cinefil din patru mari oraşe ale României, pe data de 16 septembrie, o proiecţie maraton cu producţii din filmografia românească.

După succesul din 2010, când peste şapte mii de spectatori au ales să se bucure de filmele din programul Nopţii Albe, organizatorii au decis ca pe lângă Bucureşti, şi alte oraşe să găzduiască cea mai lungă noapte dedicată producţiilor autohtone. Astfel, proiecţiile programate pentru noaptea de 16 septembrie vor avea loc, simultan, şi în oraşele Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Din programul proiecţilor nu lipsesc producţii recent lansate pe marile ecrane precum “Aurora” (regia Cristi Puiu) sau “Ursul” (regia Dan Chişu), cele mai aclamate debuturi regizorale ale anului 2010, “Morgen”, în regia lui Marian Crişan, “Eu când vreau să fluier, fluier”, regia Florin Şerban sau “Felicia înainte de toate”, regia Răzvan Rădulescu,” Melissa” de Raaf, sau titlurile care au cucerit audienţa, precum “California dreamin’ (nesfârşit)”, regia Cristian Nemescu şi “Concertul”, regia Radu Mihăileanu.
De asemenea, spectatorii se vor putea delecta şi cu o selecţie a celor mai originale documentare şi scurt-metraje româneşti ale anului 2011, dar şi cu filme clasice, care au influenţat generaţii de cineaşti.În Bucureşti, “Noaptea Albă…” va fi organizată în nouă locaţii, unele dintre acestea fiind cunoscute publicului din ediţia precedentă (Cinema Patria, Studio, Eforie, Noul Cinematograf al Regizorului Român). La Cluj-Napoca, cinefilii sunt aşteptaţi la Cinema “Florin Piersic” şi Cinema “Victoria”, iar la Timişoara spectatorii se pot bucura de proiecţii la Cinema “Studio”, pe când la Iaşi, cinema “Republica” devine locul în care va avea loc acest maraton al filmelor româneşti. Intrarea la filme va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Conceput ca urmare a necesităţii de promovare constantă a filmului românesc şi inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare precum, “Noaptea Albă a Bucureştiului”, “Noaptea Albă a Muzeelor sau “Noaptea Albă a Galeriilor”, evenimentul cinematografic îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.
“Noaptea Albă a Filmului Românesc” este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi susţinut de Centrului Naţional al Cinematografiei, cu sprijinul RomâniaFilm, Muzeul Ţăranului Român, Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme.

Related posts

Leave a Comment