Napoca Rally Academy, cu un pas mai aproape de titlul naţional prin victoria lui Tempestini la Iaşi

Ca şi în ediţiile anterioare, Simone Tempestini a dominat Raliul Iaşului, chiar dacă a concurat atât cu un navigator nou, cât şi cu o maşină cu care nu mai interacţionase şi care s-a comportat mult sub aşteptări.

Bogdan Marişca l-a însoţit pe podiumul final al competiţiei, ocupând poziţia a treia.

Napoca Rally Academy a avut un raliu foarte bun la Iaşi, chiar dacă obiectivele iniţiale n-au fost atinse de toate cele şase echipaje înscrise. În competiţia rezervată echipelor, gruparea din Cluj-Napoca s-a impus, apropiindu-se şi mai mult de titlul naţional în 2017, care se va decide odată cu ultima rundă a Campionatului Naţional de Raliuri al României.

Simone Tempestini a luat startul la Iaşi la bordul unui Peugeot 208 T16, un automobil în configuraţie R5, care nu s-a ridicat, însă, la nivelul aşteptărilor Campionului Naţional din 2015 şi 2016. Mai multe probleme de ordin tehnic l-au sâcâit pe juniorul NRA încă de la începutul raliului, cea mai supărătoare pe macadam fiind funcţionarea necorespunzătoare a sistemului de tracţiune integrală (diferenţialul central nu distribuia cuplu motor şi către puntea spate, maşina comportându-se în multe situaţii ca una cu tracţiune pe o singură punte), care, la pachet cu momente de pierdere de putere, l-au pus pe Simone în situaţia de a se „lupta” cu arme inegale la vârf. El a fost secondat la această etapă de navigatorul italian Daniele Mangiarotti, aflat pentru prima dată în România şi care a reuşit prima victorie de etapă într-un Campionat Naţional.

„Sunt mulţumit că, până la urmă, am reuşit să termin pe locul 1, după mai multe provocări, unele pe care le anticipam, dar unele apărute din senin. Maşina m-a dezamăgit şi m-a privat de o evoluţie mai bună. Este o plăcere pentru mine de fiecare dată să iau startul la Iaşi, chiar dacă anul acesta nu am fost complet mulţumit de organizare, dar îmi dau seama că este greu să menţii standardele de la an la an”, a precizat Tempestini junior.

Tânărul pilot s-a declarat fericit că a reuşit să fie primul de la început până la sfârşit, chiar dacă uneori ritmul nu a fost cel mai ridicat posibil, doar din cauza maşinii.

“A fost un raliu în care am încercat interacţiunea cu un nou copilot, pentru că în momentul de faţă suntem în căutarea unui navigator pentru sezonul 2018”, a ţinut să precizeze Simone după victoria de etapă de la Iaşi.

Al doilea echipaj NRA care a concurat la Clasa 2, cel format din Bogdan Marişca şi Carmen Poenaru (Ford Fiesta R5) a făcut un raliu inteligent, în care nu a forţat inutil, mizând pe constanţă. Bogdan avea experienţa mai multor ediţii anterioare în care nu a ajuns la final, aşa că a abordat o altă strategie, care s-a dovedit câştigătoare. Echipajul s-a clasat pe locul 3 în clasamentul general şi a acumulat puncte esenţiale în economia campionatului.

La Clasa 3, Florin Tincescu şi Sergiu Itu (Mitsubishi Lancer EVO IX) au purtat o luptă foarte frumoasă cu perechea Porcişteanu/Dobre. Cele două echipaje şi-au împăr?it victoriile pe probele speciale, iar la final au ocupat primele poziţii ale podiumului clasei. Odată cu locul 2 obţinut la Raliul Iaşului, Tincescu şi Itu şi-au asigurat un avans considerabil în lupta pentru titlul de vice-campioni naţionali.

La Cupa Dacia, acolo unde concurează cu un model Sandero, Norbert Maior şi Dorin Pulpea au controlat raliul şi s-au impus, trecând şi la şefia cupei în stagiunea 2017. Astfel, ultima rundă, cea de la Sibiu, va avea o miză importantă pentru cei doi, care pot câştiga titlul. La Iaşi, Norbert a reuşit să ocupe şi poziţia a 2-a la Clasa 9, în urma unui echipaj ce a beneficiat de un automobil de concurs mai puternic, Suzuki Swift, dar şi locul 3 în ierarhia automobilelor cu două roţi motrice, punte motoare faţă (2FWD).

Echipajele NRA mai puţin norocoase la Iaşi au fost cele formate din Vlad Cosma/Francesca Maior (Subaru Impreza GC8) şi Mihai Manole/Florin Dorca (Peugeot 208 R2). Cosma a avut neplăcerea de a constata că ambreiajul maşinii a cedat imediat după startul oficial al raliului şi a trebuit să se chinuie, efectiv, pe prima buclă. După remedierea problemei în parcul service, pe a doua buclă s-a stricat şi servodirecţia maşinii, dar echipa tehnică a reuşit să remedieze toate neajunsurile şi să o pregătească pentru startul din a doua zi de concurs. Ghinionul a lovit din nou şi ambreiajul a cedat a doua oară, determinându-l pe Vlad să ia decizia de a se retrage de la Raliul Iaşului 2017. El speră că îşi va putea lua revanşa pentru toate neîmplinirile din 2017 la ultima etapă din calendar.

Mihai Manole şi Florin Dorca au avut parte de o uşoară ieşire în decor în prima zi de concurs şi, din păcate, nu au putut reveni pe traseu. Ei au reluat raliul sâmbătă, după reguli Super Rally şi s-au bucurat de ultimul concurs din 2017, la Sibiu urmând a absenta din motive personale.

Următoarea etapă a Campionatului Naţional de Raliuri se va desfăşura la Sibiu, în perioada 7–8 octombrie. Napoca Rally Academy se va alinia la start şi va avea ca obiectiv cucerirea titlului naţional pentru echipe.


Related posts

Leave a Comment