Muzica clasica vieneza revine intr-un nou concert la Opera Romana din Cluj-Napoca

De 14 ani, mii de spectatori din România se bucură de atmosfera sărbătorilor de iarnă pe ritmurile fermecătoare ale muzicii clasice vieneze, în interpretarea faimoasei orchestre JOHANN STRAUSS ENSEMBLE, condusă de dirijorul Russel McGregor. Tradiţia continuă şi în acest an, iar noul concert al muzicienilor austrieci, intitulat ”VIENNA MAGIC – CHRISTMAS EDITION”, va răsuna pe scenele mai multor oraşe din ţara noastră, precum Braşov, Bistriţa, Cluj-Napoca, Râmnicu-Vâlcea sau Bucureşti. Spectatorii din Cluj se vor putea bucura de reprezentaţia specială a orchestrei Johann Strauss Ensemble, miercuri, 12 decembrie, la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, începând cu ora 19:00.

Lucrări muzicale ce aparţin marilor compozitori Johann Strauss I şi II, compoziţii de Franz Lehar, Karl Komzak, Julius Fucik,  dar şi temele de Crăciun create de Johann Sebastian Bach, sunt doar câteva dintre bijuteriile muzicale care vor înnobila programul concertului Vienna Magic – Christmas Edition”, timp de două ore.

 

Johann Strauss Ensemble încântă mii de spectatori din România, an de an, prin sunetul tipic austriac, virtuozitate, plus o picătură de umor, elemente care, de altfel, stau la baza succesului internaţional al acestei orchestre de muzicieni de prim rang.

Atracţia concertelor susţinute de orchestra austriacă se datorează, în mare parte, magnetismului lui Russel McGregor, dirijor şi prim-solist, deţinător al unei viori fabricate de Carlo Giuseppe Testore în anul 1697, “sora mai mică” a celebrei viole a lui Wolfgang Amadeus Mozart.

 

În acompaniamentul sau sub bagheta lui Russel McGregor, au performat artişti celebri din aria muzicii de operă, precum Luciano Pavarotti, Jose Carreras sau Ildiko Raimondi.

 

Întrucât concertele orchestrei Johann Strauss Ensemble sunt susţinute, de fiecare dată, cu casa închisă, organizatorii le recomandă tuturor persoanelor interesate să îşi achiziţioneze biletele din timp, online de pe Bilete.ro, Ticketnet.ro şi Biletmaster.ro sau de la Agenţia Teatrală.

 

Preţurile biletelor variază în funcţie de categoria de loc, după cum urmează: Cat.III – 80 lei, Cat.II – 120 lei şi Cat.I -150lei.

 

Istoria orchestrei Johann Strauss Ensemble începe în anul 1985, când a fost  fondată de către membri ai Bruckner Orchester din Linz. Grupul lucrează de atunci fără întrerupere la perfecţionarea sunetului şi stilului, adăugând piese noi şi inovatoare repertoriului standard. Orchestra îi datorează o mare parte din evoluţia profesională violonistului şi dirijorului Russell McGregor, care s-a alăturat ansamblului în 2004. Respectând tradiţia concertelor Strauss din secolul XIX, acesta dirijează în stilul Stehgeiger, adică din poziţia de solist.

 

McGregor s-a născut în Oxford, dar a crescut în Melbourne, Australia, unde la vârsta de 7 ani a început să studieze vioara. Din 1992 Russell locuieşte în Viena, iar din 1997 este concertmaestru şi dirijor al orchestrei Palatului Schöbrunn. Încă de la început, Johann Strauss Ensemble a încercat să îşi dezvolte repertoriul într-un mod care combină numeroasele lucrări muzicale ale familiei Strauss cu compoziţii noi. Orchestra acordă o importanţă specială neutralizării tendinţei de comercializare care este din ce în ce mai des asociată cu muzica vieneză. Faptul că sediul principal al JSE se află în Linz joacă un rol crucial în definirea personalităţii ansamblului, permiţând grupului să combine stilul muzical al Austriei Superioare cu magia Vienei. Orchestra propune des colaborări unora dintre cei mai buni compozitori contemporani, special pentru a fi interpretate de JSE. Printre compoziţiile deja realizate se numără aranjamente de Roland Neuwirth şi Guido Mancusi, şi piese de Werner Steinmetz şi Manfred Kammerhofer.

Related posts

Leave a Comment