Muzeul Etnografic al Transilvaniei va găzdui expoziția MINERALIA – Află când

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la expoziția MINERALIA, în perioada 8-10 decembrie 2023. Dintre cele mai diverse produse ale lumii minerale, agatul ocupǎ unul dintre primele locuri.

Diversitatea sa remarcabilǎ este datǎ de culorile, structura şi abundenţa de forme în care acesta apare în naturǎ. Ȋn plus, datoritǎ porozitǎţii, agatul poate fi colorat prin impregnare, o caracteristicǎ rar întâlnitǎ în lumea pietrelor.
Culorile agatului sunt dintre cele mai diverse: roşu cǎrǎmiziu sau roşu intens (nuanţa denumitǎ „sânge de porumbel”); gǎlbui, galben sau maroniu – „agatul de Botswana”; violet palid; albastru deschis sau indigo; verde intercalate în alb = „agatul muşchi”. Culorile sunt datorate diferitelor elemente chimice incluse în masa agatului.

Agatul este definit de straturi concentrice sau neregulate formate în geode. La agatele cele mai fine, grosimea unui strat poate fi de sub 1 mm, alternanţa de culori oferind un desen exterior deosebit. Mineralogic, agatul este o varietate de cuarţ microcristalin, crescut în geode din rocile magmatice sau sedimentare. Agatele au fost exploatate si utilizate de oameni încǎ din antichitate, pentru vase, obiecte divesre, amulete şi nu în ultimul rând penru bijuterii. Cantitǎţi mari au fost
exploatate în regiunea Idar-Oberstein, Germania, în Sicilia, Italia, iar in timpurile moderne în Brazilia.

Ȋn Romania, cele mai frumoase agate apar în judeţul Hunedoara, regiunea Brad. Vǎ invitǎm sǎ descoperiţi aceste agate minunate, alǎturi de sute de alte specii minerale, în expozitia Mineralia, dedicatǎ pietrelor naturale şi bijuteriilor realizate din pietre semipreţioase. Expoziția va avea loc în Galeria Cellarium (Sediul muzeului – str. Memorandumului nr. 21) și va fi deschisă între orele 10-18.

Related posts

Leave a Comment