Monica Macovei vrea confiscarea averilor corupților

Fostul ministru al Justiției, europarlamentarul Monica Macovei, a declarat la Cluj, în cadrul unei conferințe organizate de Asociația Europeană a Studenților în Drept, că averile corupților trebuie confiscate. Ea afirmă că instanțele trebuie să dispună confiscarea tuturor bunurilor care nu pot fi justificate.”Banii publici sunt banii cetăţenilor. Atunci când se fură din banii publici, se fură din banii cetăţenilor, din banii noştri. Dacă nu se recuperează aceşti bani, rămânem cu buzunarele goale şi nu facem grădiniţe, şcoli, străzi şi alte lucruri care ne trebuie. Mai mult, cei care au furat poate fac pedepse cu închisoarea, dar când ies, rămân la fel de bogaţi ca atunci când au intrat. Poate chiar mai bogaţi, pentru că, între timp, aceşti bani afară lucrează. Imaginaţi-vă reţele de crimă organizată care lucrează, chiar dacă persoana respectivă este la închisoare.

Prin urmare, cel mai important este să recuperăm prejudiciile, să recuperăm banii furaţi, prin orice modalitate ar fi fost furaţi – prin trafic, prin crimă organizată, prin corupţie, prin abuz în serviciu, prin spălare de bani.

În acest moment, problema mare în România este ANAF, pentru că sunt peste 300 de milioane de euro, prejudicii stabilite de instanţele de judecată în mod definitiv, care nu sunt recuperate de la cei care le-au produs, de la cei care sunt condamnaţi. 300 de milioane de euro. În schimb, ANAF merge după cei de la cofetării, taxiuri, în pieţe, buticari şamd”, a spus Monica Macovei.

Europarlamentarul român a adaugăt că ”Ministerul de Finanţe, prin ANAF, are obligaţia legală şi toate instrumentele legale să recupereze acest prejudiciu. Ca să punem punctul pe I: astăzi nu se recuperează prejudiciile acestea din cauza instituţiei ANAF. Clar lipsă de independenţă sau de profesionalism. E irelevant pentru ce se fac, banii nu se întorc la cetăţeni.

Directiva confiscării, care include şi confiscarea extinsă, a fost adoptată în Parlamentul European în 2013, am vorbit despre ea la lansarea acestui proiect, este deja intrată în vigoare. Directiva prevede confiscarea extinsă, asta înseamnă că, pe lângă suma stabilită într-un proces penal ca prejudiciu, judecătorul se poate uita – şi are obligaţia să se uite – la averea celui condamnat şi să spună: de unde ai aceşti bani, poţi să-i justifici, că veniturile tale au fost mai mici? Şi tot ce nu se poate justifica se confiscă. Foarte pe scurt, asta este confiscarea extinsă, pentru că există prezumţia că banii respectivi i-ai făcut din acelaşi tip de infracţiuni. Ce mai prevede această Directivă în plus faţă de legea română este confiscarea de la terţi mult mai uşor decât prevede legea română. Ce înseamnă de la terţi – dacă ţi-ai pus banii pe numele altora, dacă divorţezi şi rămân banii la fosta soţie, îi pui pe numele copiilor, verilor şamd. Cât timp banii sunt sub controlul tău, nu contează pe ce nume sunt. Şi acest lucru nu este pus în aplicare încă printr-un proiect de lege de către Ministerul Justiţiei”.

Monica Macovei afirmă că averile nejustificate pot fi confiscate și pe calea procedurilor civile, nu doar prin proces penal. ”Tot în această Directivă, am prevăzut posibilitatea confiscării prin proceduri civile. Asta înseamnă ca atunci când nu sunt suficiente probe pentru un proces penal sau din diverse alte motive – de oportunitate, de costuri de proces -, procurorii decid să urmeze proceduri civile. Ca atare, să dea în judecată, de pildă, contul unei persoane, fără să mai urmărească să condamne acea persoană. Şi asta se face într-un proces civil. Se practică în Marea Britanie, în Italia, în Irlanda.

Pot să vă spun că pe Agenda securităţii interne a Uniunii Europene, adoptată de curând, figurează finalizarea unui studiu în 2016 cu beneficiile confiscării civile. Asta înseamnă câţi bani s-ar aduce înapoi în bugetele publice – fiecare ţară în parte şi în bugetul Uniunii Europene – prin confiscare civilă, adică prin aceste procese civile, fără să mai urmăreşti condamnarea unei persoane. Aşa încât vom continua cu confiscarea, aşa cum am spus şi în 2013, când am discutat despre Directiva confiscării, şi speranţa mea, convingerea mea, este că la anul vom discuta despre Directiva confiscării prin proceduri civile. Ceea ce înseamnă că totul va merge mult mai repede, sub un an de zile, şi se vor recupera banii foarte rapid.

Problema este cine recuperează. Dacă iar ne ducem la ANAF şi nu schimbăm şi nu reformăm ANAF – sau nu schimbăm persoanele, că până la urmă depinde de cine conduce instituţia, cine sunt inspectorii, dacă sunt independenţi şi profesionişti… Decizii de recuperare există, problema este să se ducă şi să-i recupereze, inclusiv de la marii datornici, pe evaziune fiscală, nu numai atunci când este vorba de condamnări”, a mai afirmat Monica Macovei.

Related posts

Leave a Comment