Moartea lui Ceauşescu, prezisă din 1838: Povestea pietroiului blestemat


O urmaşă a domnitorului muntean Constantin Brâncoveanu a prezis moartea dictatorului român Nicolae Ceauşescu încă din anul 1838. Inscripţia care dovedeste acest lucru există şi astazi, la Curtea Veche.În urmă cu mai bine de 170 de ani, Safta Brâncoveanu a comandat o inscripţie în marmură, pe care a asezat-o pe biserica din curtea Spitalului Brâncovenesc. Mesajul vorbeşte despre aşezământ şi se încheie cu un blestem adresat oricui îndrazneşte să facă rău spitalului.

Ucis de neamul său

“Inscripţia, care se afla acum la Curtea Veche, conţine la final un blestem care cere Divinităţii ca acel care se va atinge de ctitorie, adică de spital, să fie omorât de cei din neamul său într-o zi de sărbătoare”, susţine muzeograful Dan Falcan, citat de libertatea.ro.
“Ceauseşcu a dărâmat spitalul şi biserica în 1984. A ramas doar inscripţia. În 1989, Ceauşescu a fost omorât de cei de un neam cu el chiar de Crăciun. O stranie coincidenţă”, mai spune Falcan.

Tradiţia blestemelor

Documentele medievale româneşti se terminau, de regulă, cu astfel de blesteme. Rolul lor era acela de a le face intangibile. Altfel spus, nimeni nu mai avea curajul să le încalce.
Aceasta tradiţie s-a păstrat până către finalul secolului al XIX-lea, astfel că ar putea exista o mulţime de alte astfel de mesaje ale căror efecte se fac simţite chiar şi după un secol.

Related posts

Leave a Comment