Mitropolia din Cluj dezaprobă ”secesiunea” Eparhiei Ortodoxe de Oradea. În schimb, acceptă pierderea Arhiepiscopiei din Alba Iulia

Membrii Sinodului Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului resping ideea rearondării Eparhiei Ortodoxe de Oradea sub jurisdicția Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu. Sinodul mitropoliei este compus din toți ierarhii din cuprinsul acestei unități canonice.În schimb, înalții ierarhi sunt de acord cu trecerea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia în componența Mitropoliei cu sediul la Sibiu. Înalții ierarhi din Transilvania de Nord, întruniți într-o ședință a Sinodului Mitropolitan, au afirmat că principiul reechilibrării teritoriale dintre cele două mitropolii trebuuie să ține seama de faptul că ele sunt complementare, nu concurente. De asemenea, ei spun că scaunul mitropolitan trebuie să fie situat în centrul teritoriului administrat.

Astfel, dacă Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia ar trece sub jurisdicția Mitropoliei sibiene, aceasta ar avea 2.000.000 de credincioși, iar Mitropolia din Cluj ar rămâne cu 1.800.000 de credincioși. Astfel că această rearondare ar fi justă, în opinia ierarhilor clujeni, în timp ce rearondarea Eparhiei de Oradea nu ar fi justificată. În componența Mitropoliei de la Sibiu ar urma să treacă și Eparhia din Deva, aflată sub ascultarea Mitropoliei Banatului din Timișoara. O decizie finală în privința schimbării jurisdicției mitropoliilor asupra eparhiilor va fi luată în această lună, de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

Related posts

Leave a Comment