Mistreții din Europa sunt radioactivi

Timp de zeci de ani, s-au găsit niveluri ridicate de radioactivitate la mistreții din Europa Centrală, iar un nou studiu explică de ce. S-a presupus de multă vreme că a fost din vina dezastrului nuclear de la Cernobîl, dar cercetările sugerează că o mare parte din contaminare este legată de testarea armelor nucleare în timpul Războiului Rece din anii 1960.

Există avertismente că eliberarea de radionuclizi poate reprezenta potențiale amenințări la adresa sănătății publice, deoarece contaminează în mod persistent lanțul alimentar și crează un risc de expunere tradițională.

„Mai mult ca niciodată, cu amenințările loviturilor nucleare sau eliberările accidentale în cursul războiului ruso-ucrainean, este imperativ să putem identifica sursa oricărei scurgeri radioactive … și să evaluăm consecințele asupra mediului”, spune studiul.

De ani de zile, oamenii de știință au fost nedumeriți din cauza unui fenomen numit „paradoxul mistreților” deoarece, deși nivelurile de radioactivitate trebuiau să scadă în timp, nu a existat o scădere semnificativă a nivelurilor de radioactivitate la animale din 1986, conform news sky.

Acest lucru a fost legat de faptul că mistreții mănâncă adesea trufe din sol contaminat, care a absorbit încet material radioactiv din ultimii 78 de ani. Potrivit ONU, un sfert din toate testele nucleare care au fost efectuate, au explodat în atmosferă, iar vânturile în zilele următoare au răspândit precipitații peste tot.

Numărul total de bombe nucleare testate până acum

După ce a fost efectuat primul test nuclear la 16 iulie 1945 într-un deșert din Alamogordo, New Mexico, Statele Unite au detonat peste 200 de bombe nucleare în atmosferă, Uniunea Sovietică peste 200, Marea Britanie aproximativ 20, Franța aproximativ 50 și China aproximativ 20.

Autorii studiului au analizat probe de carne de mistreț din 11 districte din statul german Bavaria între 2019 și 2021, cu 88% peste limita de reglementare a țării pentru nivelurile de contaminare. „Odată eliberat, radioceziul va rămâne în mediu timp de generații și va avea un impact imediat asupra siguranței alimentelor și, așa cum se arată în studiul nostru, timp de zeci de ani”, au concluzionat autorii studiului.

citește și:

Japonia urmează să elibereze în curând în ocean, apa radioactivă de la Fukushima

Mineralul din Transilvania care poate fi folosit pentru decontaminarea radioactivă

 

Related posts

Leave a Comment