Japonia urmează să elibereze în curând în ocean, apa radioactivă de la Fukushima

Japonia va începe în curând să elibereze apă radioactivă tratată în ocean, după aprobarea de către organul de pază nuclear al Națiunilor Unite pentru un plan controversat care vine la 12 ani după topirea reactorului nuclear de la Fukushima în 15 martie 2011. Planul de eliberare a apelor uzate epurate este în lucru de ani de zile, ministrul mediului a declarat în 2019 că „nu există alte opțiuni”, deoarece spațiul se epuizează pentru a putea reține materialul contaminat.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a sosit marți în Japonia ca să viziteze Fukushima și să prezinte prim-ministrului Fumio Kishida analiza de siguranță a organismului ONU. Însă aprobarea ONU nu a făcut nimic pentru a-i asigura pe rezidenții tulburați din țările vecine și pe pescarii locali care încă simt impactul dezastrului din 2011.

Unii au pus la îndoială concluziile AIEA, China a susținut recent că evaluarea grupului „nu este o dovadă a legalității și legitimității” eliberării apelor uzate de la Fukushima.

Motivul pentru care Japonia recurge la aceste măsuri

Cutremurul și tsunami-ul devastator din 2011 au afectat sistemele de alimentare cu energie și de răcire ale centralei nucleare de la Fukushima, ceea ce a determinat supraîncălzirea miezurilor reactorului și contaminarea apei din interiorul centralei cu material foarte radioactiv.

De atunci, a fost pompată apă pentru a răci resturile de combustibil din reactoare. În același timp, s-a scurs apa subterană și de ploaie, ceea ce a dus la crearea mai multor ape uzate radioactive care acum trebuie să fie stocate și tratate.

Din cauza lipsei spațiului de depozitare a apei radioactive, Compania a spus că e nevoie să elibereze spațiul pentru a dezafecta instalația în siguranță, proces care implică decontaminarea instalațiilor, demontarea structurilor și închiderea completă a centralei.

Pescarii și comercianții se tem de riscurile apei contaminate

Apele uzate radioactive conțin unele elemente periculoase, dar majoritatea acestora pot fi îndepărtate din apă, a spus Compania de Electricitate din Tokyo (TEPCO). Problema reală este un izotop de hidrogen numit tritiu radioactiv, care nu poate fi îndepărtat.

În prezent, nu există nicio tehnologie disponibilă pentru a face acest lucru. Dar guvernul Japoniei și AIEA spun că apa contaminată va fi foarte diluată și eliberată lent de-a lungul deceniilor.

A existat și mult scepticism din partea rezidenților din regiune, unii cumpărători au decis să se aprovizioneze cu fructe de mare și sare de mare, de teamă că aceste produse ar putea fi afectate de eliberarea apelor uzate.

În Coreea de Sud, prețurile sării de mare au crescut, iar proprietarii de magazine au declarat că vânzările lor s-au dublat recent, a raportat Reuters. Autoritatea coreeană pentru pescuit a mai spus că va intensifica eforturile de monitorizare a fermelor de sare pentru radioactivitate și va menține interdicția asupra fructelor de mare din apele din apropiere de Fukushima.

Membrii publicului coreean au organizat și proteste împotriva planului, în timp ce unii au purtat măști de gaz în fața ambasadei Japoniei din Seul.

CITEȘTE ȘI:

Pagina de istorie: Hiroshima şi Nagasaki, începutul erei nucleare

Centrala Fukushima, bombă nucleară cu ceas: O nouă explozie, la reactorul patru

Related posts

One Thought to “Japonia urmează să elibereze în curând în ocean, apa radioactivă de la Fukushima”

  1. […] Japonia urmează să elibereze în curând în ocean, apa radioactivă de la Fukushima […]

Leave a Comment