Mirul Sfântului Nicolae, adus în Florești

Parohia Greco-Catolică ”Sfântul Nicolae” din comuna clujeană Florești a primit un dar deosebit de prețios. Este vorba de mirul Sfântului Nicolae, adus din catedrala dedicată Sfântului Nicolae din Bari, Italia.

Mirul Sfântului Nicolae, numit de teologii latini manna, este socotit drept consecința unui miracol. Concret, acest mir ar izvorî din osemintele Sfântului Nicolae, care sunt păstrate în catedrala italiană. În fiecare an, în data de 9 mai, atunci când comunitatea catolică din Bari serbează aducerea în oraș a moaștelor Sfântului Nicolae, mirul este șters de pe aceste moaște și pus într-o sticlă din cristal. Există relatări ale unor miracole care ar fi asociate cu acest mir. Este vorba, de exemplu, de vindecări inexplicabile din punct de vedere medical și care sunt atribuite mijlocirii Sfântului Nicolae pe lângă bunul Dumnezu, după ce credincioșii care s-au rugat pentru vindecare au fost unși cu acest mir.

O sticluță cu acest mir a fost dăruită Parohiei Greco-Catolice ”Sfântul Nicolae” din Florești. Mirul Sfântului Nicolae a fost adusă din Bari în România de o delegație a parohiei, condusă de administratorul parohiei, pr. Claudiu Tuțu, însoțit de vicarul parohial, pr. Florin Pop, și de reprezentanți ai laicilor din Florești.

Acum, acest mir a fost așezat solemn într-o axioniță dedicată Sfântului Nicolae. Ceremonia a avut loc în cadrul liturghiei care a fost oficiată de vicarul general al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, pr. Vasile Tofană, împreună cu prototopul de Cluj II, pr. Călin Sechelea, cu cei doi preoți greco-catolici din Parohia Greco-Catolică ”Sfântul Nicolae” din Florești, pr. Claudiu Tuțu și pr. Florin Pop, precum și de conducătorul Misiunii Greco-Catolice pentru Tineri ”Lux Mundi”, pr. Marius Câmpean.

Tot cu acest prilej, moaște ale Fericitului Cardinal Iuliu Hossu au fost așezate într-o altă axioniță, dedicată ierarhului martir, cel care a vestit, la 1 Decembrie 1918, mulțimii adunate la Alba Iulia decizia unirii Transilvaniei cu Regatul României. La finalul liturghiei, mai multe doamne din comunitatea greco-catolică din Florești au depus promisiunea de credință și au fost primite ca membre ale Reuniunii Mariane.

La eveniment au participat și reprezentanți ai autorităților, precum senatorul Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii și membru al comunității greco-catolice din Florești, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István, membru marcant al comunității romano-catolice clujene, primarul Floreștiului, Bogdan-Nicolae Pivariu, consilierul județean Traian Abrudan, fostul președinte al Fondului Proprietății de Stat, Radu Sârbu, precum și reprezentanți ai universităților clujene și ai instituțiilor educaționale și de cultură din Florești. 

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți creștini. El s-a născut în 15 martie anul 270, la Patara, și s-a mutat la Părintele Ceresc în anul 343, la Myra, oraș din provincia romană Licia. Sfântul Nicolae a fost episcop al Myrei, iar numele său este legat de numeroase acte caritabile. Printre altele, el a dăruit o zestre însemnată pentru trei surori sărace, pe care tatăl lor le hărăzise unei vieți nedemne. De asemenea, el i-ar fi apărut în vis împăratului Constantin cel Mare și i-ar fi scăpat de o condamnare nedreaptă pe trei soldați romani. Faptele Sfântului Ierarh Nicolae au inspirat și legendele legate de Moș Nicolae, cel care îi răsplătește în ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae pe copiii cuminți, iar celor care nu au fost tocmai cuminți le dăruiește câte o botă, cu speranța că, astfel, se vor îndrepta. 

Articol scris pentru Biroul de Comunicații Sociale al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla

Related posts

Leave a Comment