Diplomaţi, experţi în relaţii internaţionale, reprezentanţi ai mediului academic şi ai autorităţilor publice au analizat modul în care instrumentele diplomaţiei publice pot fi utilizate pentru a completa rolul clasic al diplomaţiei în servirea intereselor naţionale. Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, este de părere că, deşi multă vreme, diplomaţii de carieră nu au înţeles exact la ce foloseşte diplomaţia publică, pentru că, în general, diplomaţia este asociată cu secretul şi cu discreţia, acum au realizat că diplomaţia publică este foarte utilă.
Universitatea Babeş-Bolyai se bucură să colaboreze cu instituţiile diplomatice ale României pentru că are specialişti reputaţi, care au acumulat o experienţă semnificativă în acest domeniu, a spus rectorul universităţii clujene, academicianul Ioan-Aurel Pop.
Universitatea clujeană numără printre cadrele sale didactice foşti premieri, miniştri de Externe sau ai Afacerilor Europene, europarlamentari, ambasadori şi consuli, dar şi cercetători care s-au specializat în diverse subdomenii ale diplomaţiei, inclusiv în negocieri internaţionale. Cu ajutorul acestor specialişti, Universitatea Babeş-Bolyai a devenit un partener al celor care decid politica externă a României, de la parlamentarii care se ocupă de relaţiile internaţionale ale ţării şi până la experţii Ministerului de Externe sau cei ai Administraţiei Prezidenţiale.