Ministrul american de externe, Hillary Clinton, întreprinde un turneu în Europa de Est şi în Caucaz

Ministrul de externe din Statele Unite, Hillary Clinton, se pregăteşte de un turneu diplomatic în Europa de Est şi mai multe ţări din zona Caucazului.Turneul vine pe fondul interesului militar manifestat de Washington pentru instalarea în ţări est-europene a mai multor instalaţii din aşa-numitul scut antirachetă, dar şi pe fondul scandalului izbucnit după arestarea în Statele Unite a mai multor persoane, despre care administraţia americană susţine că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Secretarul de stat Hillary Clinton a plecat în turneul european şi caucazian cu o agendă care îi va pune la încercare amplu recunoscuta abilitate diplomatică şi care stă, de altfel, sub semnul generic al relaţiilor americano-ruse. În Kiev, unde se va afla mâine în a patra sa vizită, deşi prima ca şef al diplomaţiei americane, Clinton se va întâlni cu preşedintele Viktor Ianukovici, care şi-a consolidat rapid puterea de când a preluat mandatul prezidenţial, la 25 februarie, încheind un acord strategic cu Rusia şi declarând că aderarea la NATO nu se mai află pe agenda noilor lideri ucraineni, o drastică mutare politică faţă de cea a predecesorului său. La Departamentul de Stat, asistentul pentru Europa al secretarului de stat, Philip Gordon, a insistat asupra a ceea ce Washingtonul crede a fi, cel puţin la nivelul retoricii publice, echilibrul politicii externe a Ucrainei.
Philip Gordon: Dorim să mergem dincolo de noţiunea că diplomaţia europeană şi securitatea europeană ar fi un joc cu sumă zero şi că ţările central-europene trebuie să aleagă între a fi proruse sau proamericane. Unul din lucrurile pe care le-am spus în legătură cu Rusia este că, atunci când avem o relaţie mai bună cu Rusia – şi Statele Unite au acum o relaţie mai bună cu Rusia -, este de fapt în beneficiul ţărilor din Europa Centrală, pentru că astfel ele nu sunt obligate să aleagă sau să se orienteze într-o direcţie sau alta.

Nu numai în mod simbolic, Hillary Clinton va participa imediat apoi la Cracovia, în Polonia, la sesiunea aniversară a 10 ani de la înfiinţarea Comunităţii Democraţiilor. La reuniunea din 3 iulie vor participa reprezentanţi a 75 de guverne. După Polonia, Clinton va vizita trei state din sudul Caucazului: Azerbaidjan, Armenia şi Georgia. Anunţând vizita, purtătorul de cuvânt al Departamenului de Stat, P.J. Crowley, a reamintit că Washingtonul a investit o considerabilă energie în încercarea de a ameliora relaţiile dintre Armenia, în majoritate creştină, şi Azerbaidjan, ţară în majoritate musulmană, relaţii aflate de mult timp în dispută în legătură cu regiunea Nagorno-Karabah, unde etnicii armeni care deţin controlul au purtat un război separatist, timp de şase ani, cu sprijinul Armeniei. Vizita lui Clinton – a adăugat Crowley – trebuie privită ca un reînnoit angajament american pentru rezolvarea disputei care este, în mod clar, privită de administraţia Obama drept o ameninţare pentru stabilitatea Caucazului de Sud, o importantă rută pentru resursele de petrol şi gaze dinspre regiunea caspică spre Europa. La Tbilisi – spune Departamentul de Stat – vizita lui Clinton va fi “o manifestare concretă a angajamentului Statelor Unite pentru integritatea teritorială a Georgiei, care se află de mult timp în serioase tensiuni cu Rusia”.

Related posts

Leave a Comment