Duma de Stat a Rusiei condamnă decretul preşedintelui basarabean cu privire la Ziua de ocupaţie sovietică

Duma de Stat a Federaţiei Ruse a adoptat, miercuri, o Declaraţie prin care condamnă Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care proclamă data de 28 iunie ca „Zi a ocupaţiei sovietice”.Deputaţii ruşi au dezbătut în şedinţa de plen decretul lui Mihai Ghimpu, ca urmare a iniţiativei deputatului Alexei Ostrovski.
Parlamentarii ruşi consideră că „odată cu venirea la putere în Republica Moldova a Alianţei pentru Integrare Europeană, republica s-a transformat într-o sursă de destabilizare regională şi de imprevizibilitate în politică”, ceea ce, în opinia lor, „poate duce la consecinţe ireparabile, la negarea unor principii universal recunoscute, la o întoarcere la neofascism”.
Rusia a reacţionat prompt la decretul emis de Ghimpu, calificându-l drept o „nelegiuire”.
Ministerul rus al Afacerilor Externe a afirmat că instituirea Zilei ocupaţiei sovietice este „un element al unei campanii politice planificate, îndreptat împotriva parteneriatului moldo-rus”.
“Nu este doar un act al unei campanii politice planificate, îndreptate împotriva relaţiilor ruso-moldoveneşti, dar este şi o încercare directă de a denatura faptele, de a revizui istoria mondială, precum şi un document care tinde să justifice eşecul politicii autorităţilor din Republica Moldova“, au declarat deputaţii ai Dumei de Stat al Federaţiei Ruse.
“Nu este greu de ghicit că aprecierile pseudo-istorice şi rezultatele Războiului II Mondial se utilizează de astfel de conducători pentru a adopta decizii conjuncturale în interesele unei forţe politice, care în scopul promovării intereselor meschine trădează istoria întregului popor. Este o blasfemie şi din cauza că aceste lucruri au loc în anul când comunitatea mondială sărbătoreşte 65 de ani de la victoria noastră comună în Marele Război pentru Apărarea Patriei“, se stipulează în declaraţia Dumei de Stat.
Parlamentarii ruşi califică Decretul Ghimpu ca pe o nouă încercare de a sustrage atenţia de la problemele reale ale Republicii Moldova, populaţia căreia se află într-o criză social-economică profundă din cauza incompetenţei elitei de guvernământ, ceea ce poate crea în societate o situaţie conflictuală şi de imposibilitatea realizării unui control a surselor de instabilitate.
Duma de Stat a Rusei consideră că adoptarea unor decizii de acest tip de către conducerea provizorie a Republicii Moldova se loveşte dur asupra posibilităţii soluţionării conflictului transnistrean, limitând căile de reglementare a acestuia.
Miercuri, 30 iunie, deputaţii din coaliţia de guvernare au refuzat să susţină iniţiativa de a acorda vot de neîncredere Preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu şi, respectiv, cu privire la demisionarea lui din funcţiile de stat deţinute.
Anterior, mai multe publicaţii ruseşti s-au pripit să anunţe că unul dintre liderii Alianţei de guvernare – Marian Lupu – ar fi abrogat Decretul semnat de Mihai Ghimpu.
La 30 iunie liderul democraţilor basarabeni Marian Lupu a revenit asupra poziţiei sale şi a sprijinit menținerea în vigoare a Decretului lui Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie drept zi a ocupației sovietice.
Președintele interimar Mihai Ghimpu a emis, la 24 iunie un Decret prezidențial prin care a declarat ziua de 28 iunie drept Zi a ocupaţiei sovietice.
Textul Decretului cere “Federaţiei Ruse, în calitate de succesor de drept al Uniunii Sovietice, să retragă în mod urgent, necondiţionat şi transparent trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova“.
Preşedintele basarabean Mihai Ghimpu a menţionat că Decretul a fost semnat reieşind din mai multe documente, potrivit cărora “pe data de 28 iunie 1940 URSS a ocupat forţat Basarabia şi Bucovina de Nord, în pofida voinţei populaţiei din regiune.

Related posts

Leave a Comment