Ministerul Economiei: Ungaria ar putea participa la formarea companiei mixte care va dezvolta proiectul energetic AGRI

Compania mixtă care se va ocupa de proiectul AGRI urmează să fie înregistrată, în perioada următoare, la Registrul Comerţului, ca societate română, a anunţat Ministerul Economiei.Societatea se va numi AGRI LNG Project Company şi va funcţiona în conformitate cu legislaţia română. Structura acţionariatului este formată, deocamdată, din cele trei companii partenere, fiecare deţinând câte 33,33% din capitalul social: ROMGAZ (România), SOCAR ( Republica Azerbaidjan) şi GOGC (Georgia).
“Având în vedere interesul exprimat de Republica Ungaria de a se alătura proiectului AGRI, cota fiecărui acţionar în cadrul companiei de proiect urmează să fie de 25 % din acţiuni”, mai informează Ministerul Economiei. Prin proiectul AGRI, vor fi aduse gaze naturale către Europa, pe ruta Azerbaijan-Georgia-România.
* Scopul principal al societăţii mixte este întocmirea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI. După finalizarea acestui studiu, în cazul în care concluziile acestuia vor fi favorabile, va putea fi demarată etapa de atragere a investiţiilor străine în vederea implementării acestui proiect.
* Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a declarat recent că Ungaria este interesată să participe la proiectul AGRI. Primele gaze din Azerbaidjan către Europa ar putea ajunge în terminalul din Constanţa în trei ani, a declarat Traian Băsescu, care a semnat, pe 14 septembrie, la Baku împreună cu preşedinţii Azerbaidjanului şi Georgiei şi premierul Ungariei documentele oficiale privind proiectul AGRI de interconectare a rezervelor azere la piaţa europeană.
Băsescu a precizat că România are deja un studiu de fezabilitate în execuţie, finanţat
de Guvernul SUA, care vizează terminalul de gaze lichefiate de la Constanţa şi există disponibilitatea părţii americane de a extinde studiul şi pentru terminalul din Georgia.
* Proiectul se va derula în trei etape. Prima etapă presupune crearea unei capacităţi la terminalul din Constanţa de zece miliarde metri cubi de gaze naturale, urmând ca în etapele doi şi trei să poată fi extins cu încă câte zece miliarde metri cubi. Băsescu a mai spus că AGRI e cel mai ieftin proiect la alternativele de transport ale gazelor naturale către Europa din Marea Caspică şi Asia Cerntrală: “Fie că vorbim de South Stream, fie că vorbim de Nabucco, AGRI e cel mai competitiv proiect”, a spus el, adăugând că România susţine şi coridorul sudic de transport al gazelor (proiectul Nabucco). Aceeaşi idee a fost susţinută şi de preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili: “Dacă vă uitaţi la hartă, acesta e cel mai scurt drum, cel mai logic pentru transporturile energetice din zona caspică spre UE”.
Băsescu a precizat că ţările implicate îşi asumă “să ducă lucrurile până la stadiul de proiect, după care vom chema firmele private să-l execute”.

Related posts

Leave a Comment