Mining Watch: Cum să furi tot aurul de la Rovina?

Fânețe cu ierburi înalte și căpițe răsfirate, poieni cu meri încărcați, păduri întinse cât vezi cu ochii. Așa arată astăzi satul Rovina, unde Carpathian Gold vrea să deschidă o imensă mină de aur și cupru pe pământ virgin. Investiția s-ar realiza prin Samax România, obscura companie minieră înregistrată într-un apartament din Baia Mare.Pentru a convinge locuitorii comunelor Bucureșci și Crișcior să renunțe la peste 2 700 de hectare de fânețe și păduri în favoarea mineritului, Samax organizează periodic întâlniri cu sătenii.

La una din aceste reuniuni duminicale, patronată de primarii comunelor și de Alexandru Nicolici, directorul Samax, s-a prezentat și echipa Mining Watch România. Căminul Cultural a fost neîncăpător, cu multă lume venită să asculte promisiunile domnului în costum, cu butoni mari.

Rovina – de la comunitate la perimetru minier

Toată pledoaria pentru minerit a Samax este enunțată cu voce de bariton de către Nicolici. Vorbește răspicat, fără întreruperi, unei audiențe îmbătrânite. Câțiva tineri se văd totuși pe ici pe colo. Prezența noastră în sală scade simțitor media de vârstă.

Pe ecran apare dintr-o dată o hartă unde se vede perimetrul minier Rovina. Pentru ei totul e aur și cupru. La fel și1 pentru Agenția de Resurse Minerale, care și-a dat acordul de principiu pentru exploatare. Cei din sală se pregătesc de o poveste cu locuri de muncă într-o zonă unde majoritatea tinerilor își caută un viitor mai bun în străinătate. Părinții și bunicii din sală speră însă să își revadă copiii acasă, muncind la cel mai mare proiect minier din Apuseni. În această versiune a hărții dispar pădurile, livezile și fânețele.

Despre trecut și viitor

Prezentarea continuă și Nicolici vorbește despre un viitor îndepărtat, când aproape fiecare deal va fi o carieră de suprafață de unde va fi extras și aur și cupru și orice alt metal ascuns în pământ. Ne dorește să fim vizionari și să ne imaginăm următorii 50 de ani cu noi și noi mine.

Un îndemn similar îl făcea în anii 1500 Regele Ferdinand al Spaniei:‘Luați aurul, omenește dacă este posibil, dar cu orice cost, luați aurul’. Vorbea de ceea ce numim noi azi America Latină.

Acum, țări precum El Salvador, Guatemala, Honduras sunt devastate de minerit. Peru, unul dintre cei mai mari exportatori de aur din lume, este printre cele mai sărace țări. Aurul nu a reprezentat niciodată bogăție pentru localnici, ci doar profit pentru corporații sau imperiile de odinioară.

Ceea ce prezintă Alexandru Nicolici (vezi video mai jos) este exact începutul catastrofei, așa cum se petrece ea de multe secole în țările bogate în resurse minerale. O companie minieră pornește cu un proiect de mici dimensiuni, acaparând în timp noi și noi terenuri. În câțiva ani, pe suprafețe uriașe nu mai rămâne nimic, se pierde urma oricărei forme de viață.

Related posts

Leave a Comment