Mii de oameni, la pelerinajele din Cluj de Sfânta Marie Mare

În județul Cluj, pelerinajele de Sfânta Marie Mare sau Adormirea Maicii Domnului au atras mii de oameni. Pelerinii ortodocși s-au strâns la vechea mănăstire greco-catolică de la Nicula, azi în folosința Bisericii Ortodoxe Române. În premieră istorică, însă, greco-catolicii au organizat în acest an pelerinajul la Cluj, pentru că, din luna ianuarie, mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului a devenit Sanctuar Arhiepiscopal Major.

Mii de oameni din toate colțurile țării au venit la cele mai importante centre de pelerinaj din Cluj. Pelerinii ortodocși s-au strâns la Nicula, acolo unde și-au petrecut noaptea sub cerul liber sau în corturi ridicate la marginea vechii mănăstiri greco-catolice, azi folosită de Biserica Ortodoxă Română. Oamenii au luat parte la liturghia oficiată de mitropolitul ortodox Andrei Andreicuț, împreună cu mulți oficiali.

Greco-catolicii au organizat în acest an pelerinajul la mănăstirea din Cluj a Congregației Surorilor Maicii Domnului. Din acest an, mănăstirea a primit, din partea cardinalului Lucian Mureșan, statutul de Sanctuar Arhiepiscopal Major, adică de centru de primă importanță pentru toată Biserica Română Unită cu Roma. Congregația Surorilor Maicii Domnului este primul ordin călugăresc catolic românesc și împlinește o sută de ani. Liturghia greco-catolică a fost oficiată de episcopul Claudiu Lucian Pop. La pelerinajul greco-catolic au fost prezenți ministrul Agriculturii, Adrian Oros, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, consulul onorific al Italiei, Massimo Novali, prorectorul Academiei Sfântului Mauritius, Camillo Torta, profesorul universitar Ștefan Florian, iar directorul Serviciului Județean de Ambulanță, Horia Simu, s-a aflat la datorie, în calitate de medic.

Related posts

Leave a Comment