Mii de firme româneşti se mută în Bulgaria

Măsurile dure de austeritate luate de Guvernul de la Bucureşti în urma acordului de finanţare cu instituţiile internaţionale au determinat mii de firme din România să se înregistreze în Bulgaria, unde taxele mai mici şi reglementările mai stabile oferă un mediu de afaceri mai prielnic, potrivit unei analize realizate de Reuters.Cu toate că autorităţile bulgare nu au prezentat date precise în acest sens, presa locală scrie că în jur de 2.500 de firme româneşti au “migrat” deja in Bulgaria, iar în fiecare zi, alte două se înregistrează la Ruse. Explicaţia oamenilor de afaceri: viteza cu care sunt operate în România modificările prevăzute de acordul cu FMI şi incertitudinea privind viitoarele măsuri de austeritate.
“În România, legislaţia şi fiscalitatea se schimbă de la o zi la alta. Deci cum pot avea o garanţie, o certitudine dacă îmi deschid o firmă aici?”, se întreabă Bogdan Popescu, un tânăr român de 23 de ani, care îşi doreşte să deschidă o televiziune online pe care să o înregistreze, însă, în Bulgaria.
Dacă în România impozitul pe profit este de 16%, în Bulgaria este de doar 10 procente. Şi taxa pe valoare adăugată este mai mică în ţara vecină – 20%, faţă de 24% în România.
În plus, autorităţile de la Sofia au redus birocraţia – timpul necesar pentru înfiinţarea unei firme este cel mult o săptămână, de două ori mai puţin decât în România – iar capitalul iniţial pentru înfiinţarea unei firme a fost redus la două leva (aproximativ un euro), în condiţiile în care nivelul anterior era 5.000 de leva. În România, capitalul iniţial pentru înfiinţarea unei firme este de 200 de lei.
Reuters notează că firmele se pot înregistra oficial în Bulgaria, însă dacă doresc, îşi pot continua activitatea în România.
Atât România, cât şi Bulgaria traversează o recesiune profundă după criza financiară din 2008, însă în timp ce România a ales să crească taxele şi a fost nevoită să reducă drastic cheltuielile, Bulgaria şi-a permis să menţină taxele la un nivel scăzut. În ambele ţări, taxele sunt însă mici comparativ cu alte state, la fel şi costurile de muncă, însă infrastructura deficitară le face să rămână neatractive pentru afaceri.

Related posts

Leave a Comment