Microscopul lui Emil Racoviță se află în Muzeul de Speologie din Cluj

Obiectele personale ale marelui savant Emil Racoviță pot fi admirate în cadrul primului muzeu de speologie din Europa Continentală. Acest muzeu a fost amenajat într-un turn de cetate care în perioada medievală a servit drept închisoare a orașului. Printre aceste obiecte se numără și microscopul Zeiss, pe care l-a folosit în Antarctica, precum și aparatul foto de tip Lihnof, utilizat cu același prilej.
Printre obiectele personale ale prințului Emil Racoviță, coborâtor din voievozii Moldovei, se numără un caiet de notițe din perioada în care savantul român era student al Universității Sorbona din Paris, dar și microscopul ori aparatul foto pe care el le-a folosit în expediția Belgica. Această expediție, desfășurată în perioada 1897 – 1899, a contribuit la explorarea Continentului Înghețat. Emil Racoviță a participat la această expediție în calitate de naturalist.

În colecția muzeului se mai numără diapozitivele și proiectorul pe care Emil Racoviță le-a folosit în timpul în care era profesor al Universității Regele Ferdinand I din Cluj. De asemenea, muzeul mai păstrează desene științifice ale savantului, obiecte personale sau obiecte de birou. Emil Racoviță este important pentru știința mondială deoarece el a fondat biospeologia, iar în anul 1920, la Cluj, a pus bazele primului Institut de Speologie din lume.

Clădirea care găzduiește muzeul dedicat savantului a fost ridicată în anul 1376. O perioadă a fost turn de apărare al cetății Clujului, apoi a devenit închisoare a orașului. Printre cei mai cunoscuți prizonieri închiși în acest turn se numără și faimosul haiduc Baba Novac, unul dintre căpitanii voievodului Mihai Viteazu. Din păcate, muzeul este închis pentru public, din cauza stării de degradare în care se află imobilul în care este situat și pentru că una dintre căile de acces spre muzeu a fost închisă de o persoană privată.

Related posts

Leave a Comment