Medvedev a cerut Gazprom să taie exporturile de gaze către Belarus

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a dispus ca grupul Gazprom să taie exporturile de gaze naturale către Belarusi, a anunţat luni biroul de presă al Kremlinului, măsură care ar putea afecta livrările de gaze către Europa.Directorul general al Gazprom Alexei Miller a declarat, potrivit agenţiei RIA Novosti, că livrările către Belarusi vor fi reduse gradual
Livrările vor fi reduse “zilnic, proporţional cu volumul datoriilor”, a afirmat Miller, potrivit agenţiei ruse de presă.
Rusia a anunţat că va reduce cu 85% volumul de gaze naturale exportate către Belarusi începând de luni, ora 6:00 GMT, dacă statul nu plăteşte datoriile de 192 milioane de dolari pe care le are la Gazprom. Belarus este cea de-a doua ţară de tranzit a gazelor ruseşti către Europa după volumul care îi traversează teritoriul.
Disputele dintre Rusia şi ţările vecine privind preţul gazelorau devenit un motiv tot mai serios de îngrijorare pentru Europa, după ce, în luna ianuarie a anului trecut, Gazprom a sistat timp de două săptămâni exporturile către Europa din cauza unei dispute cu Ucraina privind datorii, preţuri şi tarife de tranzit.
Totuşi, în legătură cu decizia de luni, Gazprom a arătat că dispune de suficientă capacitate pentru a devia pe alt traseu exporturile către Europacare ar fi trebuit să treacă prin Belarusi, adăugând totodată că impactul disputei va fi resimţit în mică măsură datorită necesarului redus de gaze naturale pe timp de vară.
Belarusi a trimis duminică o delegaţie la Moscova pentru discuţii şi negocieri de urgenţă în vederea rezolvării crizei.
Miller a declarat luni că Belarusi a recunoscut că are datorii către Gazprom.
“Însă ei propun să plătească datoria cu utilaje, echipamente şi o serie de alte produse”, a afirmat şeful Gazprom, precizând că discuţiile s-au încheiat fără vreun rezultat.
Gazprom a anunţat recent că Belarusi a plătit 150 de dolari pe mia de metri cubi de gaze importate din Rusia, în loc de preţul de 169,2 dolari pe mia de metri cubi cerut de grupul rus în primul trimestru al anului, respectiv 184,8 dolari în cel de-al doilea trimestru.

Related posts

Leave a Comment