Medicii au ieşit din nou în stradă. Protestatarii cer alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate

Aproape 200 de angajaţi din sistemul sanitar protestează, azi, în faţa sediului Ministerului Sănătăţii. Aceştia solicită alocarea a minimum şase la sută din PIB pentru Sănătate, majorarea salariilor şi garantarea prin lege a independenţei profesionale a celor care lucrează în domeniu.Manifestanţii adunaţi în faţa Ministerului Sănătăţii sunt medici, stomatologi, asistente medicale şi infirmiere şi au bannere cu însemnele sindicatelor şi organizaţiilor profesionale la care sunt afiliaţi. Printre ei se află şi reprezentanţi ai Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România şi din Federaţia Sanitas. Protestatarii au afişat bannere pe care scrie “Noi vrem respect”, “Ne-am săturat să ne cărăm singuri crucea”, “Vrem dublarea salariilor medicilor rezidenţi”, OBBCSSR solicită 6% din PIB pentru Sănătate”.
Manifestanţii solicită minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, dar şi apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi. Totodată, ei solicită consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat că deocamdată nu au fost chemaţi la discuţii de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, iar ministrul Eugen Nicolăescu a plecat la şedinţa de Guvern. La rândul său, preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a spus că aşteaptă ca, împreună cu ministrul Eugen Nicolăescu, care prezintă revendicările în Guvern, să ajungă în situaţia de a obţine 6% din PIB pentru Sănătate. Acesta a afirmat că susţine şi creşterea cu 300 la sută a salariilor medicilor rezidenţi, dar cu condiţia să nu fie lăsaţi în afară şi restul personalului din sistemul sanitar.
Angajaţii din sistemul sanitar au început, azi protestele cu pichetarea, timp de două ore, a Ministerului Sănătăţii, dar au anunţat că protestele vor continua joi şi vineri, iar de săptămâna viitoare, acţiunile vor avea loc, timp de patru zile, la Ministerul Finanţelor Publice.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, afirma, în urmă cu o săptămână, că protestele nu se justifică, atât timp cât Minsiterul a pus în dezbatere publică un pachet de legi şi a precizat că aşteaptă toţi partenerii la dialog.

Related posts

Leave a Comment