Marea Britanie a înregistrat în 2013 cea mai puternică creştere economică din ultimii 6 ani

Economia Marii Britanii a crescut anul trecut cu 1,9%, cea mai puternică rată de expansiune din 2007, cu performanţe bune în toate sectoarele, cu excepţia construcţiilor, potrivit www.romanialibera.ro.În ultimul trimestru, Produsul Intern Brut al Marii Britanii a crescut cu 0,7% faţă de trimestrul al treilea, respectiv cu 2,8% faţă de perioada corespunzătoare a anului anterior, cea mai bună evoluţie din primele trei luni ale lui 2008, potrivit Bloomberg.

Mai mult de jumătate din creşterea economică din trimestrul al patrulea a fost generată de sectorul serviciilor destinate companiilor şi de industria financiară.

Cu toate acestea, PIB-ul Marii Britanii din trimestrul al patrulea al anului trecut a fost cu 1,3% mai mic faţă de maximul atins înaintea recesiunii, în primul trimestru al anului 2008. Producţia din sectorul serviciilor, care reprezintă cea mai mare parte din economie, este însă cu 1,3% peste vârful din perioada premergătoare crizei, în timp ce producţia, industria prelucrătoare şi construcţiile sunt în medie cu 10% mai jos.

Ministrul finanţelor George Osborne a declarat că datele subliniază că este nevoie ca guvernul să continue planul de reducere a deficitului bugetar.

“Datele reprezintă o dovadă că planul nostru economic pe termen lung funcţionează. Însă nu am terminat treaba şi este clar că cel mai mare risc pentur revenirea economiei ar fi abandonarea unui plan care conduce la crearea de noi locuri de muncă şi la un viitor economic mai strălucitor”, a declarat oficialul într-un comunicat.

Fondul Monetar Internaţional anticipează că economia Marii Britanii va creşte cu 2,4% în acest an şi 2,2% în 2015.

Related posts

Leave a Comment