Lovitură dură pentru Ianukovici: Elveţia a decis să blocheze fondurile fostului preşedinte ucrainean

Guvernul elvețian a anunţat azi blocarea conturilor deţinute în această ţară de mai multe persoane având cetăţenie ucraineană, printre care se numără preşedintele destituit şi fiul său, dar şi foşti miniştri ai fostului guvern de la Kiev. Tot azi, Austria a anunţat măsuri similare împotriva lui Ianukovici şi a apropiaţilor săi.

Fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi fiul său, Oleksandr, au primit o palmă din partea guvernului elveţian, care a decis să îngheţe conturile deţinute de cei doi la băncile din această ţară. Totodată, autoritățile judiciare de la Geneva au anunţat că au lansat o anchetă penală împotriva lor pentru spălare de bani. În plus, conturile altor 18 persoane cu cetăţenie ucraineană vor fi blocate, majoritatea fiind foşti miniştri, dar şi oameni de afaceri apropiaţi fostului preşedinte. De asemenea, Guvernul de la Berna a decis şi să nu mai autorizeze exporturile de arme şi de material de război către Ucraina.
Elveţia nu este însă singura ţară care a luat o astfel de decizie. Tot azi, la Viena, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că, la cererea noii puteri de la Kiev, Austria a îngheţat conturile a 18 ucraineni suspectați de corupţie şi atingere adusă drepturilor omului.
Uniunea Europeană a decis încă din data de 20 februarie să adopte o serie de sancţiuni, inclusiv interdicţii la acordarea vizelor şi îngheţarea conturilor unor apropiaţi ai fostului preşedinte ucrainean.

Related posts

Leave a Comment