Lizierele pentru protecția drumurilor trebuie refăcute

de Rareș Rusu, președinte PMP Cluj-Napoca

Știrile cu nămeții viscoliți care blochează iarna circulația rutieră au devenit ceva banal în ultimii ani. Iar preocuparea autorităților pentru a rezolva această problemă există, dar lipsește cu desăvârșire, ca să îi parafrazăm pe clasicii literaturii române.
Desigur, nimeni nu se așteaptă ca Guvernul să interzică viscolul prin ordonanță de urgență. Însă există anumite soluții, care și-au dovedit eficiența în trecut și care pot fi aplicate și în viitor.
Una dintre ele este refacerea lizierelor de protecție pentru drumuri. Acestea atenuează forța viscolului iarna și oferă umbră vara, în timpul caniculei. De asemenea, lizierele de protecție au rolul de a reduce atât impactul noxelor asupra mediului înconjurător, cât și poluarea sonoră produsă de traficul rutier. Plus că stabilizează terenul împotriva alunecărilor.
De aceea, cred că trebuie să dăm un exemplu întregii țări și să începem la Cluj un program multianual de refacere a lizierelor de protecție pentru drumurile județene. Avem nevoie de un parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, care are prestigioasele Facultăți de Biologie-Geologie și de Protecția Mediului, cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, dar și Universitatea Tehnică, ce pregătește specialiști în infrastructură rutieră, precum și cu organizațiile de mediu, pentru a stabili detaliile concrete ale acestui program. Specialiștii trebuie să ne spună care sunt soiurile de arbori cele mai potrivite pentru diferitele zone ale județului.
Pe termen lung, vom reduce numărul cazurilor de blocare a traficului rutier, vom reduce costurile cu deszăpezirea și vom diminua impactul traficului rutier asupra mediului.

Related posts

Leave a Comment