Livrările de gaze pe linia Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria-Austria se estimează de la 1 mlrd. până la 4,5 mlrd.euro

Preşedintele ţării Traian Băsescu se va afla din 13 septembrie la Baku, în Azerbaidjan, la lucrările summitului AGRI – Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria, informa Administraţia Prezidenţială. La finalul reuniune, la care sunt prezenţi preşedinţii Azerbaidjanului, Georgiei şi României şi premierul Ungariei se va adopta şi semna Declaraţia de la Baku privind realizarea Interconectorului. Proiectul valorifică atât resursele naturale ale Azerbaidjanului, cât şi poziţiile strategice ale Georgiei, României şi Ungariei, oferind o alternativă pieţei de energie din Europa.În prezent sunt discutate 3 variante de realizare a proiectului energetic Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector (AGRI). După cum a declarat la 13 semtebrie la Bacu ministrul industriilor şi energiei a Azerbaidjanului Natik Aliev, prima variantă prevede livrarea a 1 mlrd. m3 gaz anual, a doua de 5 mlrd. m3, a treia -8 mlrd. m3.
“În dependenţă de aceasta se modifică şi volumul investiţiilor de capital- de la 1,2 mlrd. până la 4,5 mlrd. euro. Noi doar am demarat lucrările, este prevăzută crearea unei noi companii, care ar pregăti evaluarea tehnico-economică a proiectului, şi deja în baza acesteia noi vom decide ce volum de investiţii sunt necesare, care vor fi costurile noastre, şi care poate fi cel mai înalt volum de profit al proiectului.Aşadar există încă destule chestiuni legate de proiect, care trebuie examinate. Cred că atunci când acestea vor fi grabnic reglementate, noi îl vom putea realiza într-un termen mai rapid”, a menţionat N.Aliev.
Finanţarea proiectului se va realiza nu din contul statelor, ci de către companiile interesate să particpe la proiect.
“Proiectul este foarte important pentru noi, întrucât pentru întâia dată gazul azer lichefiant poate fi transportat în Europa. Proiectul prevede construcţia îm Georgia a unei întrebrinderi destinate de lichifierea gazului, care să poată fi transportată în orice direcţie-în Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, România, dar şi din Bosfor spre Turcia şi încă în anumite ţări europene”, a afirmat N.Aliev.
Ca bază a AGRI este considerată rezervaţia de gaze condensate din Şah-Deniz şi alte proeicte.
“AGRI nu constituie un proiect alternativ gazoductului Nabucco. Nabucco este absolut un alt proiect, e de amploare şi prevede livrări anuale de până la 31 mlrd. m3 de gaz, care sunt planificate să fie atrase nu doar din regiunea Caspică şi ASia Centrală, dar şi din Iran, Irak, Algeria şi din alte direcţii. Acest proiect al nostru nu poate fi examinat ca o alternativă, pentru că este calculat pentru
În acelaşi timp, Azerbaidjanul a salutat conectarea Ungariei la proiectul AGRI.
“Ungaria constituie o parte a Europei şi până la finele anului 2010 infrastructura acesteia de gaze se va unifica cu a României, iar acest lucru va oferi oportunităţi de livrare a gazului azer din România spre Ungaria, iar de acolo spre Austria”, a spus N.Aliev.
În prima parte a lunii octombrie 2010 la Bucureşti va avea loc o întâlnire trilaterală referitoare la proiectul AGRI.
“Partea rmânească a propus încă o dată să se discute şi să fie adoptată situaţia companiei, creată conform evaluării economico-ştiinţifice, ceea ce impune planificarea a încă unei întrevederi la Bucureşti”, a menţionat Aliev.
La 14 septembrie la Bacu va fi semnată o declaraţie politică de sprijinire a realizării AGRI. La 13 aprilie 2010 a fost semnat un Memorandum între guvernele Azerbaidjanului, Georgiei şi României de înţelegere reciprocă în vederea cooperării în sfera gazului lichifiant(LNG) şi a transportării a acestuia. Părţile s-au înţeles să creeze o companie în care fiecare din ţări ar avea o cotă parte de 33% (SOCAR, Romgaz şi Corporaţia georgiană de petrol şi gaze-IF), care se va ocupa de pregătirea motivaţiei tehnico-ştiinţifice a proiectului AGRI.
În cadrul proiectului AGRI în porturile Constanţa şi Kulevi vor fi create terminaluri pentru gaz lichifinat. Gazul natural din Azerbaidjan se va transporta spre litoralul Mării Negre pentru lichifierea acestuia în terminaluri speciale, iar mai apoi în tanchere vor fi transportate spre terminalu portului Constanţa, iar mai apoi gazul prin intermediul existentei infrastructuri de gaze de pe teritoriul României se va îndrepta spre satisfacerea ţării noastre şi spre alte state europene, mai ales din proximitate.
În perspectivă este prevăzută o garnitură a unor gazoducte separate de la Constanţa spre Bulgaria şi Ungaria pentru exportul de gaz azer în ţările membre ale Uniunii Europene.

Related posts

Leave a Comment