Liviu Brătescu (PNL): ​Sectorul cultural, amenințat de o ordonanță care riscă să-l pună pe butuci!

Coaliția de guvernare PSD-PNL este la un pas de destrămare, din cauza măsurilor fiscale propuse de prim-ministrul Marcel Ciolacu. Printre liderii liberali, revolta este în creștere. Senatorul de Iași, Liviu Brătescu, fost secretar de stat în Ministerul Culturii, lansează un atac deschis împotriva Guvernului. Iată un text primit la redacție:

Cultura în România a fost mereu o Cenușăreasă, din mai multe motive. Este vorba despre slaba finanțare, lipsa de investiții în infrastructura culturală, lipsa cadrului legislativ care să încurajeze inițiativele și investițiile private, lipsa unor strategii culturale care să fie și aplicabile, ruptura față de alte domenii (sau mai precis lipsa de conectare cu acele domenii care pot sprijini cultura, precum cel educațional). Dintre toate însă, o problemă a fost mereu raportarea decidenților la acest sector, care l-au privit tot timpul ca fiind doar consumator de bani, așteptând un profit imediat și mare, și care nu au înțeles specificul domeniului, nici rolul lui vital în construirea societății pe care ne-o dorim.

“Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și modificarea și completarea unor acte normative”, publicată ca proiect zilele trecute arată că toate instituțiile de cultură care au mai puțin de 50 de angajați ar urma să treacă printr-un proces de reorganizare, desființare, comasare sau fuzionare. S-au exprimat public specialiști și oameni de cultură, care au arătat foarte bine de ce astfel de măsuri nu pot fi luate de pe azi pe mâine, ce impact ar avea, dar mai ales ce mai rămâne din cultură dacă s-ar aplica aceste dispoziții. Suntem o țară europeană codașă la procentul din PIB alocat sectorului cultural, cu un consum cultural (indiferent de natură) și mai mic.

O reorganizare a unor instituții aflate în subordinea autorităților locale făcută fără un studiu serios de impact, care oferă „soluții” ce nu pot fi implementate vor da peste cap un întreg sistem, așa cum ar face-o comasarea unor instituții cu obiecte diferite de activitate precum teatre, muzee sau alte instituții de artă. Eliminarea posturilor vacante și reducerea finanțării la nivel local pot avea drept efect direct desființarea sau falimentarea multor instituții care astăzi formează un ecosistem cultural și așa fragil, cu numeroase probleme.

Cineva care trăiește în România reală poate să înțeleagă că aceste măsuri propuse prin proiectul de ordonanță ignoră specificul fiecărui domeniu de activitate, modalitatea de finanțare și subordonare a instituțiilor, impactul pe termen mediu, dar mai ales lung. Sectorul cultural este unul diferit și aparte, care la nivelul anului trecut înregistra o creștere a contribuției la PIB cu 71% comparativ cu ultimii ani.

Cu toate acestea, cultura rămâne un sector care, deși contribuie tot mai mult la “bunăstarea” generală, investițiile în acesta rămân la fel de mici de ani de zile. Sper ca în cele din urmă să se înțeleagă că încasările, veniturile proprii, profitul din cultură înseamnă ceva total diferit față de majoritatea celor din alte activități economice.

Profitul cultural nu poate și nu ar trebui cuantificat pe termen scurt, în procente fixe, ci este un cumul complex de factori, care se oglindește pe termen lung în societate. Sub aparența unor economii (infime) la bugetul de stat făcute ca urmare a unor tăieri fără cap și fără coadă în zona culturii publice, vom realiza destul de repede că, în fapt, pierdem ca societate: o pierdere în resursa umană, valori democratice, civism, abilități etc. Să nu distrugem tot ce s-a construit până acum în domeniul public cultural, de multe ori cu sacrificii, eforturi și implicare personală! Ne place sau nu, inițiativele private culturale care există doar în puținele orașe mari (uneori nici acolo) nu le vor putea înlocui pe cele publice. Iar ce distrugem acum, cu greu va mai putea fi reparat, iar decontul va fi plătit de noi toți!”.

CITEȘTE ȘI:

Află care este lista miniștrilor propuși de PSD și PNL să facă parte din Guvernul Ciolacu

Clujeanul Mircea Abrudean, favorit să devină secretar general al Guvernului

 

Related posts

Leave a Comment