Legea bacşişului a intrat în vigoare – Află în ce constă

Legea bacşişului a intrat în vigoare la începutul anului, pe 1 ianuarie 2023. Bacșișul poate fi plătit de clienți cu cardul de cei care doresc să răsplătească angajații care îi servesc. 

Bacşişul este orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către anumiţi operatori, potrivit legii. Este vorba de cei care operează pe codul CAEN de restaurante, în număr de 5.610 şi/sau baruri, în număr de 5.630.

Bacșișul, trecut separat pe bon şi fiscalizat. Dacă e plătit cu cardul

Ca urmare a acestei legi, oamenii primesc un bon unde apare atât suma aferentă consumaţiei, cât şi cea aferentă bacşişului, cele două fiind ilustrate separat.

În ceea ce priveşte bacşişul, operatorii din industria HoReCa, pot trece pe bon una sau mai multe variante pe care clientul să o aleagă, ca spre exemplu 5%, 10% şi 15% din valoarea consumaţiei. E posibil să fie trecută şi doar o variantă de bacşiş, cum ar fi 10%. Conform legii însă, suma aferentă bacşişului nu trebuie să depăşească 15% din valoarea consumaţiei.

Sigur, rămâne la latitudinea clientului dacă dorește să ofere bacșiș sau nu. Potrivit legii, clienții pot plăti cu cardul şi bacşişul, nu doar valoarea consumaţiei. Anterior, oamenii puteau plăti nota fie card, fie cash, dar bacşişul se achita doar cash şi era nefiscalizat.

Este posibil, însă, ca, în continuare, să existe clienți dacă vor dori să plătească bacșișul cu numerar, care va fi mai greu de fiscalizat.

Related posts

Leave a Comment