Prestigioasa revistă franceză Le Monde Diplomatique a publicat un amplu reportaj dedicat celor peste 2.500 de studenți francezi care învață în universitățile din Cluj. Accentul articolului este pus pe cei aproape 1.800 de tineri care sunt studenți ai Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”. Subiectul medicilor francezi pregătiți la Cluj apare recurent în presa franceză și stârnește întotdeauna vii dezbateri. Uneori, ziariștii francezi au sugerat că universitățile clujene ar avea o calitate inferioară a educației oferite, în comparație cu cea oferită de universitățile franceze. Însă evaluări internaționale, realizate de experți francofoni din Canada, arată contrariul.
Articolul din Le Monde Diplomatique are un ton neutru și se concentrează mai mult pe fapte. Autorii au remarcat faptul că limba franceză este foarte des utilizată la Cluj, un oraș francofon care nu se deosebește prea mult de orașele universitare din Franța. De asemenea, articolul subliniază faptul că Franța se confruntă cu un deficit de medici, provocat de reglementările educaționale restrictive aplicate în ultima jumătate de secol, de aceea medicii pregătiți în România reprezintă una dintre soluțiile la acest deficit. La Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” studiază aproape 1.800 de tineri care au ales linia franceză de predare. Studenții care au cetățenia franceză reprezintă majoritatea.
Unii dintre acești studenți au ales să vină în România după ce nu au reușit să fie admiși în universitățile franceze. Alții au venit datorită taxelor mai mici de studiu, precum și datorită calității bune a vieții din Cluj. Însă un argument tot mai greu este reprezentat de calitatea bună a educației universitare, atestată de evaluări internaționale, realizate de experți de la Universitatea din Quebec, Canada.
Nu doar Universitatea de Medicină și Farmacie atrage studenți francezi. Mulți dintre ei au ales Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, inclusiv tineri cu cetățenia franceză născuți în afara Franței.
Faptul că universitățile clujene oferă educație de bună calitate este dovedit și de un alt fenomen. Ele atrag nu doar tineri francezi care se confruntă cu o legislație restrictivă, ci studenți din toate țările occidentale, spune profesorul Iancu Morar de la Facultatea de Medicină Veterinară.
Există și mulți studenți francezi care studiază la Universitatea Babeș-Bolyai, la facultăți precum cea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. Mulți dintre ei au descoperit farmecul Clujului atunci când au venit în vizită la prietenii sau rudele lor care studiau deja în universitățile clujene.