RL: Laszlo Borbely, scăpat de dosarul de la DNA de Parlament. Soţia, cercetată pentru mărturie mincinoasă, consilierul, trimis în judecată

Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely, din cauză că, „la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale (încuviinţare necesară din cauză că, la acea dată, numitul Borbely Laszlo deţinea calitatea de ministru şi pe cea de deputat), potrivit www.romanialibera.ro.Borbely Laszlo era cercetat pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii.

În schimb, soţia fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely este cercetată de procurorii DNA pentru mărturie mincinoasă. De asemenea, fostul consilier al ministrului, Szepessy Szabolcs, a fost trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea i-au mai trimis în judecată pe Ioan Ciocan, administrator al societăţii Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, şi pe Anton Petru Molnar, administrator de fapt al societăţii Azimut Com Acăţari, ambii fiind acuzaţi de cumpărare de influenţă.

Potrivit procurorilor, Szepessy Szabolcs, fost consilier al ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely a fost trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă. El ar fi ajutat doi oameni de afaceri să primească contracte de la Apele Române. Alături de el au mai fost trimişi în judecată doi oameni de afaceri, Ioan Ciocan, administratorul S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi Anton Petru Molnar, administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acăţari, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Conform rechizitoriului procurorilor, ”în cursul anului 2011, inculpatul Ciocan Ioan, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, i-a remis numitului Borbely Laszlo – ministru al Mediului şi Pădurilor, prin intermediul inculpatului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului, foloase necuvenite, constând în renovarea şi utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 lei, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” ( instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de A.N. „Apele Române”, prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, a încheiat în perioada 2010 – 2011, cu unităţi din subordinea Administraţiei Naţionale „Apele Române” (Administraţia Bazinală de Apă „Someş Tisa”, Administraţia Bazinală de Apă „Banat”, Administraţia Bazinală de Apă „Olt”, Administraţia Bazinală de Apă Buzău – Ialomiţa”, Administraţia Bazinală de Apă „Siret”, Administraţia Bazinală de Apă „Prut – Bârlad” şi Administraţia Bazinală de Apă „Dobrogea – Litoral”) un număr de 19 contracte de execuţie de lucrări şi numeroase acte adiţionale la aceste contracte, toate având ca obiect regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea unităţilor susmenţionate. Valoarea totală a acestor 19 contracte s-a ridicat la suma de 295.037.846 lei (inclusiv TVA).

În aceeaşi perioadă, inculpatul Molnar Anton – Petru – administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acăţari, i-a remis numitului Borbely Laszlo – ministru al Mediului şi Pădurilor, foloase necuvenite constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul A.N. „Apele Române” (instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Azimut Com SRL Acăţari, la diferite licitaţii organizate de către A.N. „Apele Române” prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

În cursul anilor 2010 – 2011, S.C. Azimut SRL Acăţari a încheiat cu Administraţia Naţională „Apele Române” (Administraţia Bazinală de Apă „Mureş”) un număr de trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice şi două contracte de lucrări în subantrepriză cu S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş”.

Având în vedere că, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale (încuviinţare necesară din cauză că, la acea dată, numitul Borbely Laszlo deţinea calitatea de ministru şi pe cea de deputat) în cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de numitul Borbely Laszlo pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.

Related posts

Leave a Comment