Laszlo Tokes îi aduce omagiu Doinei Cornea

Europarlamentarul FIDESZ, Laszlo Tokes, care este şi preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, îi aduce un omagiu emoţionant Doinei Cornea. Laszlo Tokes, simbolul Revoluţiei de la Timişoara din 1989, spune că Doina Cornea, simbolul luptei anticomuniste de la Cluj, a fost un exemplu deosebit al curajului şi al omeniei. Iată textul europarlamentarului Lazslo Tokes.

Primind cu întristare vestea dispariţiei d-nei Doinea Cornea, fiind alături de Familia şi de poporul român îndoliate, aş evoca lupta dumneaei pe care a dus-o împotriva regimului comunist, a dictaturii ceauşiste, cu consecvenţă şi îndârjire. Consider că am fost onorat de faptul că drumurile noastre s-au întâlnit în rezistenţa împotriva Imperiului Răului („the evil empire” – R. Reagan), mai apoi, după revoluţie, i-am putut reprezenta pe conaţionalii noştri împreună la Bucureşti, sub semnul unităţii româno-maghiare.

Doina Cornea însă a părăsit repede, încă în 23 ianuare 1990, Consiliul Frontului Salvării Naţionale, dându-şi seama că nu are ce căuta în compania „revoluţionarilor” lui Iliescu, care aveau ca principala strădanie să acapareze pârghiile puterii şi să perpetueze structurile comuniste, „salvând” oamenii regimului răsturnat. Ea a fost prima care a realizat că, profitând de revolta populară timişoreană, o parte a Securităţii şi serviciile de informaţii ale armatei române împreună au dat o lovitură de stat, trădând revoluţia.

Cu aproape două decenii după evenimentele cruciale de la Timişoara, Doina Cornea declara despre evoluţia lucrurilor: „Plătim azi tributul credulităţii şi laşităţii noastre.” La stingerea ei să ne amintim şi de idealurile revoluţiei române, de transformările democratice începute atunci, să fim fideli şi perspicace. Trebuie să revenim pe drumul urmat de Dumneaei, să avansăm cu credinţa şi curajul regretatei Doina Cornea.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

 

Oradea, 5 mai 2018

László Tőkés

europarlamentar

preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania”

Related posts

Leave a Comment