Kubilai și-a petrecut primii 12 ani de viață în preajma bunicului său, Gingis Han. Tatăl său, Tolui, a fost, timp de doi ani, regent al Imperiului Mongol, apoi a primit propriul său fief în nordul Chinei. În adolescență, Kubilai a fost puternic atras de cultura chineză, iar printre profesorii săi se numărau călugări budiști, care l-au influențat profund.
În 1251, fratele cel mai mare al lui Kubilai, Mongke, a devenit mare han al mongolilor. Kubilai a fost trimis să guverneze nordul Chinei și Mongolia interioară. S-a dovedit un administrator bun, care a câștigat respectul supușilor săi, indiferent de naționalitatea lor.
În 1253, Kubilai a lansat o campanie pentru a cuceri noi teritorii în China. Și-a dovedit și calitățile de bun conducător de oști. Pentru că a dovedit îndurare față de orașele cucerite, și-a transformat mulți dușmani în aliați, iar teritorii tot mai întinse au acceptat dominația mongolilor.
În 1259, în timp ce se afla în campanie în China, a aflat că a murit fratele său, Mongke. Un alt frate, Ariq Boke, s-a proclamat mare han al mongolilor. Kubilai, sprijinit de un alt frate al său, Hulagu, care conducea Persia, s-a opus noului han. Cu ajutorul unor trupe mongole și chinezești, a pornit spre nord, pentru a-l detrona pe fratele său.
A urmat un război civil sângeros, însoțit de revolte ale conducătorilor popoarelor cucerite de mongoli. Războiul s-a terminat abia în 1264, când Ariq Boke a fost înfrânt și l-a recunoscut drept mare han pe Kubilai. Acesta și-a iertat fratele, dar i-a executat pe susținătorii acestuia.
Kubilai han și-a petrecut următorii ani în campanii care i-au oferit controlul absolut al întregului Imperiu Mongol. A adus și Coreea sub controlul mongolilor, apoi a mobilizat toate resursele imperiului pentru a cuceri China de Sud.
Citiți tot articolul pe RFI.ro.