Kafka în premieră pe scena Teatrului Maghiar din Cluj

Premiera spectacolului “Amerika” după Kafka se va juca pe scena Teatrului Maghiar din Cluj.Spectacolul este regizat de către directorul artistic al Teatrului Național de la Praga, Michal Dočekal.

Premiera va avea loc vineri, 27 noiembrie 2015, cu începere de la ora 19.00, la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca.

Regizorul Michal Dočekal revine după doi ani la Teatrul Maghiar şi a declarat că pentru el acest spectacol reprezintă și un fel de comemorare a prăbușirii cortinei de fier din urmă cu 25 de ani.

“În țările postcomuniste din Europa de Est ne-am confruntat de nenumărate ori în ultimele decenii cu imaginea utopică a Americii descrisă în roman. Cu toții ne putem recunoaște în protagonistul Karl Rossmann. De aceea, acest text este actual nu doar prin prisma problemelor din ce în ce mai apăsătoare despre care vorbește (emigrația, naționalismul, atotprezența puterii)”, pecizează regizorul.

În istoria teatrului clujean este pentru prima oară când va fi pus în scenă un text semnat de Franz Kafka.

Rolul principal, Karl Rossmann, este interpretat de Balázs Bodolai, unchiul său fiind Miklós Bács. Din distribuție mai fac parte actorii: Enikő Györgyjakab, Áron Dimény, Csilla Albert, Kati Panek, Gábor Viola, Attila Orbán și Ferenc Sinkó.

La realizarea spectacolului au contribuit: András Visky (dramaturgia), Martin Chocholušek (decorul), Zuzana Bambušek (costumele), Ivan Acher (muzica), László Szabó G. și Gábor Viola (asistență regie), Katalin Deák (asistență dramaturgie).

Spectacolul se va mai juca şi în data de 28 noiembrie 2015, de la ora 19.00.

Related posts

Leave a Comment