Jocul de oină ar putea fi înscris în patrimoniul UNESCO

Jocul de oină a fost inclus în inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acest lucru înseamnă că tradiția jocului de oină a fost recunoscută drept un element valoros, care definește cultura imaterială a românilor. Procedura de includere a jocului de oină pe lista valorilor culturale imaterială a fost coordonată de experți ai Muzeului Etnografic al Transilvaniei și ai Federației Române de Oină.

Oina este unul dintre cele mai vechi sporturi practicate în România. Istoricii au identificat posibile mențiuni ale oinei care datează de pe vremea cumanilor. Vechimea acestui joc îl fac un candidat demn pentru înscrierea în patrimoniul mondial al UNESCO, spune istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj.

Oina a fost înscrisă de câteva zile în patrimoniul cultural imaterial național. Tot mai mulți tineri sunt atrași de acest sport. La Cluj-Napoca, a luat ființă clubul Politehnica, primul club universitar de oină din România, spune președintelui lui, Radu Munteanu.

De câțiva ani, oina a început să fie practicată și în străinătate, spune vicepreședintele Federației Române de Oină, Marius Bolba.

În România, există 32 de cluburi de oină, grupate în cinci asociații județene.

Related posts

Leave a Comment