Istoricul Leonard Horvath digitalizează blazoanele aristocrației transilvănene

Una dintre cele mai importante baze on-line cu blazoane și steme din România este creată de un grup de cercetători, condus de istoricul Leonard Horvath, cadru didactic la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Peste 150 de blazoane vor fi disponibile la un click distanță, gratuit. Această bază de date va contribui la cunoașterea rolului jucat de aristocrație în istoria acestei părți a Europei.

Istoricul Leonard Horvath a pus bazele unuia dintre cele mai importante proiecte dedicate științei și artei heraldicii. Blazoane și steme mai puțin cunoscute vor fi digitalizate și vor fi disponibile gratuit, pe site-ul hdweb.ro. Cercetarea istorică a început cu blazoanele aristocrației maghiare din Transilvania, care sunt cel mai ușor de găsit, spune istoricul Leonard Horvath, la Via Cluj TV.

Ulterior, proiectul va include și blazoanele nobililor și episcopilor români, sași sau armeni, iar apoi va include reprezentări heraldice ale boierilor, voievozilor, principilor și membrilor Familiei Regale a României, mai spune Leonard Horvath.

Istoricul clujean mai afirmă că acest proiect s-a născut din dorința de a pune în valoare un imens patrimoniu simbolic, neglijat intenționat în timpul comunismului.

Related posts

Leave a Comment