Istoria stalinistă îl atacă pe Averescu în Ucraina
Nu mai este un secret că, în Ucraina se prevede un pact politic antirusesc Iuscenco-Ianukovici menit să descurajeze ascensiunea formatiunii premierului ucrainean Iulia Timosenco. Fostii adversari politici Iuscenco si Ianukovici si-au dat mână în lupta electorală. Un pact neconform mesajelor formatiunilor pe care le conduc si aceasta datorită faptului că premierul ucrainean, Iulia Timosenco, doamna cu coc nationalist ucrainean, a migrat sentimental spre agentul electoral Vladimir Putin. Premierul rus nu îsi ascunde preferintele si mizează în perspectivă pentru cartea Timosenco, care si-a modificat politica externă la 180 de grade.În alt context, Moscova nu tolerează să fie pus pe acelasi picior de egalitate nazismul cu fascismul de către opinia publică internatională. Unele laboratoare rusesti au initiat recent o campanie de evaluare a istoriei în spiritul stalinismului. Mai ales că această campanie se înscrie perfect în noua politică a presedintelui rus Medvedev care consideră că Armata Sovietică a avut un rol eliberator crucial în Europa. Si, întrucât, Rusia si România au fost văzute ca principali adversari de către cei de la Kiev, aceste laboratoare au demarat falsificarea, revizuirea si distorsionarea istoriei, aplicarea de accente si etichete sovietice, punerea într-o lumină nefavorabilă a statului român si al institutiilor românesti în fata opiniei publice ucrainene. Această campanie antiromânească fiind coroborată si cu o campanie antipoloneză.
Agentia rusă Regnum, apropiată unor cercuri de la Kremlin, în dulcele stil istoric stalinist, titrează: ”În Ucraina poate fi instalat un monument dedicat ocupantului Basarabiei si credinciosului adept al fascismului”. “Activistii organizatiilor entice românesti care actionează în regiunea Odesa, tind să instalze în satul Ozernoie raionul Ismail un monument lui Alexandru Averescu, sub comanda căruia românii au ocupat si unificat Basarabia la România în anul 1917 “, scrie agentia Regnum făcând referire la publicatia ”Taimer” din Odesa.
Presa ruso-odesită descrie că monumentul este din bronz si că transportarea si instalarea acestuia se va face din bani românesti. Nu au fost trecuti de către aceste instrumente media rusesti consulul Cerasela Nicolas si viceconsulul Aurelian Rugină,de la Consulatul General al României de la Odesa, oficiali care ar patrona actiunea de instalare a monumentului.
Totodată, publicatiile respective insinuează că actiunea de instalare a monumentului i-ar conveni ministrului afacerilor externe Cristian Diaconescu care l-ar concura în alegerile prezidentiale pe presedintele României Traian Băsescu. Se impune întreabarea, dacă este vorba cumva despre o lipsă de profesionalism jurnalistic ruso-ucrainean sau este totusi o intoxicare premeditată?!
Trebuie să amintim că Alexandru Averescu a fost un remarcabil strateg militar, un artizan al Reîntregirii românesti, prim-ministru al României de trei ori, ministru al apărării, ministru de externe, membru al Academiei Române, decorat cu ordinele “Steaua României” si “Coroana României” si cu medaliile “Bene Merenti” si “Crucea Trecerii Dunării”, alături de alte 120 de decoratii. Alexandru Averescu s-a născut la 9 martie 1859, la Babele, lângă Ismail, acum în Ucraina si a decedat la 3 octombrie 1938, la Bucuresti. Alexandru Averescu a fost general de armată român şi comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial, fiind deseori creditat pentru victoria României din acel război.
Dar, nici odesitii si nici rusii nu ne explică faptic cum a ajuns Ismailul în componenta Ucrainei. Si trebuie să te gândesti nu doar la Pactul Molotov-Ribbentrop care au hăituit România, dar si la fatidica zi de 15 octombrie 1954, când românii Basarabiei de sud au ajuns în componenta Republicii Sovietice Socialiste Ucrainesti, în regiunea Odesa.
Izvestia, una din publicatiile centrale rusesti condamna atitudinea nationalistilor ucraineni care defăimează politica natională a lui Stalin, dar vor să trăiască într-un stat ucrainean, frontierele căruia au fost determinate anume de către URSS. Iată de ce, zice Izvestia, ”diplomatia ucraineană nu are victorii în activitatea sa, care să poată egala măcar acordului sovieto-german din anul 1939, iar statul ucrainean după ponderea pe care o are în afacerile internationale si în perspectiva de supravetuire poate fi comparat cu Polonia din anul 1939”.
Rusia tinde să reinstaureze istoria sovietică. Mai nou, strategii rusi amenintă factorul ucrainean cu proiectul ”Rusia”, prin care Ucraina se va scinda în trei teritorii. Majoritatea vor fi la discretia Kremlinului. Acest proiect vorbeste despre o unire benevolă la Rusia a Osetiei de Sud si a Abhaziei (zilele acestea codurile telefonice georgiene au fost schimbate cu cele rusesti in enclavă), a Transnistriei, a sud-estului Ucrainei si a Kârgâzstanului. În context, proiectul enuntă formarea unei ”Uniuni Rusesti” din state ca Belorusia, Armenia împreună cu Karabahul de Nord, Ucraina Centrală, Kazahstanul si Tadjikistanul, încheierea unui acord de aliantă militară cu Uzbekistanul.
Fără doar si poate, istoria stalinistă( de la Mosocva si chiar de la Odesa) nu îl poate înghite pe marele general român Alexandru Averescu.