Iranul şi politica rachetelor

Mass-media internaţională anunţă că Iranul lansează producţia unui nou tip de rachetă de croazieră. În alt context, presa din Israel semnalează faptul că Teheranul practic a încheiat construcţia unui noi baze pentru lansarea de rachete, probabil cu asistenţă nord-coreeană, a anunţat, vineri, revista specializată Jane’s, citând informaţii obţinute din imagini de satelit.Rampa de lansare este construită la centrul spaţial Senman, aflat la est de Teheran, şi ar putea fi folosită în viitor pentru lansarea noii rachete spaţiale asamblate în prezent de Iran (Simorgh), se arată într-un comunicat dat publicităţii de Jane’s.Racheta, cu o lungime de 27 de metri şi un diametru de 2,5 metri, cântăreşte 85 de tone şi dispune de patru motoare, urmând să amplaseze, peste doi ani, un satelit de 100 de kilograme pe o orbită la 500 de kilometri. Şantierul rampei de lansare şi construirea rachetei Simorgh (Phoenix) “demonstrează probabilitatea unei colaborări cu Coreea de Nord în programul de rachete”, afirmă Jane’s.
Revista adaugă că “platformele identificate instalate în zona de lansare sunt asemănătoare cu cele ale noii rampe de lansare nord-coreene de la Tongchang”, ca şi alte lucrări din zona centrului spaţial. “De asemenea, prima fază a rachetei Simorgh seamănă foarte mult cu modelul nord-coreean Unha-2”, precizează Jane’s. Noua rampă, situată la 4 kilometri nord-est de centrul spaţial Semnan, este finalizată în proporţie de 50 la sută, iar la 2,5 kilometri sud-vest de aceasta a fost inaugurat un nou şantier. Toate aceste activităţi indică faptul că “Teheranul pare decis să continue dezvoltarea rachetelor, în pofida încercărilor Statelor Unite de a strânge sprijinul necesar în vederea impunerii unor sancţiuni suplimentare”, afirmă Jane’s.
Iar duminică mass-media internaţională ne anunţă că Iranul a deschis o linie de producţie pentru o nouă rachetă de croazieră Nasr-1, făcând referire la cotidianul israelian Yedioth Aharonot.
Ministrul iranian al apărării, Ahmad Vahidi, a precizat că noua rachetă este deosebit de precisă şi nu poate fi detectată de radar.
Racheta Nasr-1 este în prezent lansată de la sol, dar urmează să fie modificată pentru a fi lansată şi de pe elicoptere şi submarine.
Cotidianul israelian susţine că Iranul dă frecvent publicităţii comunicate cu privire la progresele sale din domeniul tehnologiei militare, care nu pot fi verificate în mod independent.

Related posts

Leave a Comment