Ioan Batinas de la grupul Voua a castigat premiul pentru cel mai bun actor la festivalul de teatru clujean Heart

Interviu cu actorul Ioan Batinas, actor la Teatrul Odeon si membru al grupului de umor VOUA, care a castigat premiul pentru cel mai bun actor in cadrul Festivalului de Teatru Initiatic HEART din Cluj Napoca 

Reporter:
Lumea va cunoaste ca actor de comedie, mai ales de la grupul Voua, dar si de pe scena Teatrului Odeon. In acest context, care este relatia dvs cu teatrul spiritual? Ce inseamna pt dvs arta initiatica?

Ioan Batinas:
In primul rand, notiunea de teatru spiritual are o nuanţă de pleonasm pe care omul modern nu o mai sesizeaza. Cand am intrat in teatru, actorii mai in varsta spuneau ca teatrul este ca un templu. Este un loc sacru… Indiferent daca e vorba despre drama sau comedie, la inceputuri asa a fost teatru, daca ne uitam la vechii greci, si omenirea a mai intors privirea, nu o data, catre aceste inceputuri ale constiintei omenirii si ale teatrului. Atunci Frumosul se definea impreuna cu Armonia si Divinul …Iar spectacolul avea un mesaj clar. Teatrul era spiritual. Spiritualitatea este totusi mult mai complexa decat ne imaginam noi, si aici imi permit sa includ si umorul. Cat despre mine, exista o tendinta in fiecare actor de a crea cu sens, ca trecerea lui prin “apele vietii artistice ”sa lase in urma mai mult decat o dara de ‘aplauze’. Si eu asta imi doresc. Si mai cred ca trebuie sa merit sa fiu cu 90 de cm (inaltimea scenei) mai sus decat spectatorul.

Reporter:
Spuneti-ne cateva cuvinte despre cum a fost experienta dvs artistica la festivalul Heart. Ati castigat premiul pentru cel mai bun actor. A fost ceva diferit fata de alte festivaluri la care ati participat?

Ioan Batinas:
Ar fi multe de spus. Am sa esentializez. Fiind prima editie, intensitatea emotiilor a fost dubla, si pentru noi artistii, si pentru organizatori. A fost foarte frumoasa mobilizarea, generozitatea si daruirea tuturor participantilor. In 2 cuvinte : Emotie si Zambet! (apropo’ asta am vazut si in sala !) Da ! Am castigat premiul pentru rolul Magicianului din piesa ‘Jocul Regasirii’. A fost un context potrivit in care s-au intalnit un text cu profunzime,spiritual si umorul… O intalnire fericita intre Sublim si Zambet in Circul vietii. Si eu, structura mea artistica, m-am potrivit cu aceasta oportunitate ca pestele in apa sau ca “Magicianul “ pe scena. Asta e tot.

Reporter:
Cum vi s-a parut publicul? Am auzit pareri din partea juriului ca a fost un public extraordinar de cald si primitor.

Ioan Batinas:
Da. Am raspuns mai sus. Un public generos. Deosebit de atent si cald. Cum se spune la fotbal : “Parca am jucat acasa”

Reporter:
Am aflat ca ultima piesa, cea de la Gala de Premiere,comedia “O alta istorie a iubirii”, a fost regizata de dvs si a fost mult diferita de piesele prezentate inainte. Prin ce a fost diferita si ce ne puteti spune despre aceasta experienta ca regizor?

Ioan Batinas:
Sunt mai multe intrebari. Nu a fost chiar o piesa. A fost o idee a organizatorilor ca fiecare trupa sa pregateasca un scurt moment cu tema : “o istorie a Iubirii “ Eu am ales o intalnire ipotetica intre Don Juan (venit la doica) si Romeo sub balconul Julietei si ce ar avea de invatat unul de la celalalt in locul cel mai romantic al dramaturgiei universale: balconul Julietei. Cat despre regie, nu am facut decat sa urmaresc o ordonare si o armonizare a tuturor numerelor ca sa fie toate “intr-o sambata “ (cum se spune) desi spectacolul s-a jucat duminica. Am lucrat un inceput si un final, m-a ajutat si Cupidon (Decebal Marin), si asta a fost. In acest context spectacolul a avut libertatea jocului pentru ca nu au mai fost chingile unei presiuni tematice si riguroase. A fi regizor este total diferit de a fi actor… Trebuie sa poti cuprinde mult mai mult sa ai o structura cerebrala, cu o detasare si intelegere mult mai mare, ca actor trebuie sa iti asumi si sa “ te arunci ” intr-o situatie …Dar busola este la regizor. Asta asa rezumand in cateva vorbe, ar fi multe de spus dar ma rezum la cateva nuante.

Reporter:
Care ar fi mesajul dvs pentru oamenii care sunt interesati de acest gen de teatru? ce ar avea de castigat daca ar veni la editiile viitoare ale festivalului Heart?

Ioan Batinas:
Cel mai important pentru om e timpul. El trece oricum fie ca vrem noi fie ca nu vrem. In curgerea lui oamenii isi cauta Sensul si Fericirea, Bucuria de a fi. Daca exista un spatiu in care acestea toate au cadrul sa se manifeste este posibil ca orele petrecute astfel sa aiba sens intr-un mod extrem de placut. Emotionant si cu Zambetul pe buze ! (cum spuneam mai sus)
Atunci …De ce nu ?!
De ce n-am fi cu inima deschisa !

Related posts

Leave a Comment