Concerte Main Stage
Cele mai sonore nume care vor urca pe scena principală anul acesta sunt Nik Bärtsch’s RONIN: un grup ce încorporează elemente din lumi muzicale disparate, fie ele funk, muzică clasică sau elemente din muzica ritualică japoneză, contopite într-un stil nou, coerent; James Holden & The Animal Spirits – un producător electronic, “şaman al sintetizatorului” + muzicieni axaţi pe improvizaţie = un grup care îmbină jazz astral, minimal şi ritmuri ale muzicii nord-africane, combinaţie descrisă de Holden ca “folk-trance” şi Mammal Hands – unul dintre cele mai palpitante grupuri din Europa, asemănat cu GoGo Penguin şi Portico Quartet şi reprezentat de celebra Casă de Discuri Gondwana Records. Phronesis, Szun Waves, LBT – Leo Betzl Trio, Deus Ex Quartet, Paolo Profeti European Collective, Flatsharks şi Grey Paris sunt celelalte grupuri aşteptate, la fel de interesante, şi despre care puteţi citi mai multe aici https://smidajazz.ro/artisti/.
DJ Set-uri la Secondary Stage
Anul acesta, zona de afterparties cu DJs se transformă în Secondary Stage sau zona unde vor exista audiţii live de viniluri şi muzică ambientală pe timp de zi, dar şi DJ set-uri pe ritmuri de dans pe timp de noapte, după încheierea concertelor de la Main Stage. În această zonă sunt aşteptaţi 8 DJ români cunoscuţi, printre care Rodion G.A, supranumit “părintele muzicii electronice româneşti” sau grupul Nopame, cunoscut pentru stilul “house cu tot felul de influenţe afro şi funky”.
Activităţi de zi
Pe parcursul celor patru zile, participanţii au de ales dintr-o varietate de activităţi la Zona de Workshop-uri: de creaţie artistică, de creat terarii şi obiecte din sticlă sau pictură pe lemn.
În Grow Area, o zonă nouă a festivalului, vor putea participa la sesiuni de Morning Yoga, discuţii despre Mindfulness cu psihologul Andrada Terpe sau despre Rolul muzicii în viaţa de zi cu zi cu muzicologul Beatrice Iordache. Tot aici vor avea loc discuţii cu grupurile Flatsharks şi Phronesis, moderate de Inertia Movement.
Sâmbătă, respectiv duminică, Cărtureşti Cluj îi aduce pe scriitorii Vlad Moldovan şi Andrei Dósa pentru lecturi publice şi discuţii deschise cu participanţii, iar grupul IMPROvertiţii organizează ateliere de improvizaţie teatrală.
Tot în perimetrul festivalului, în corturile dedicate, cei de la MusicHub vor ţine cursuri de cântat la instrumente muzicale, echipa care a inventat jocul 100% românesc Zestrea va organiza sesiuni de joc, în premieră pentru participanţii Smida Jazz, iar cei care vor avea de şi mai multă relaxare vor putea opta pentru Sesiuni de masaj by Reka.
De departe cele mai interesante activităţi sunt cele din afara festivalului, menite să stimuleze oamenii să exploreze frumuseţea Parcului Natural Apuseni: tururi ghidate în Peştera Pepii, tururi pe biciclete electrice, plimbări pe lacul Beliş-Fântânele cu caiacul sau cu SUP-uri, tururile ghidate de recunoaştere a florei şi faunei, organizate de Cluj Guided Tours.
Cei mici vor avea o zonă dedicată, umbrită, în festival şi animată pe tot parcursul zilei de ateliere de creaţie, culori şi jocuri destinate lor.
Toate activităţile, precum şi modalităţi de înscriere sau alte informaţii de interes spot fi consultate aici: https://smidajazz.ro/activitati/