ICDE: Politicul nu elimină SIIJ, iar magistraţii care critică SIIJ sunt anchetaţi disciplinar!

Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană critică întârzierea înregistrată în reformarea Justiției.

Iată comunicatul primit la redacție:

ICDE îşi manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că Parlamentul României nu tranșează prin vot chestiuni importante cu privire la funcționarea justiției din România, cum este funcționarea Secției pentru investigarea Infracțiunilor din justiţie (SIIJ).

Parlamentul trebuie să își exercite rolul constituțional de unică autoritate legiuitoare și să își asume votul cu privire la acest subiect care dezbină societatea și care a generat numeroase reacţii din partea societăţii civile, magistraților români și partenerilor europeni (Comisia de la Veneția, GRECO, Comisia Europeană în rapoartele din cadrul Mecanismului de Verificare și Cooperare). Astfel, pe data de 18 mai 2021, funcționarea SIIJ a făcut obiectul unei hotărâri a Curții de Justiției a Uniunii Europene (CJUE). Este momentul ca parlamentarii să acționeze și să pună capăt interpretărilor alternative ale funcționării SIIJ, de aceea solicităm ca proiectul de lege PLX 108/2021 să fie supus de urgență votului în Senatul României, camera decizională.

De asemenea, ICDE îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de recentele demersuri ale Inspecției Judiciare de a demara cercetări disciplinare cu privire la magistrați care își exprimă opinia cu privire la funcționarea justiției sau care, aplicând decizia CJUE, își exercită rolul constituțional de a înfăptui justiția.

Astfel, în aprilie 2021, Inspecţia Judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva a 8 judecători pentru discuţiile pe tema modificărilor legislative pe care le-ar fi avut pe un forum nepublic de magistraţi; în iunie 2021, s-a început cercetarea unui judecător pentru că a aplicat direct decizia CJUE cu privire la SIIJ; în iunie 2021, un alt judecător este cercetat pentru că  a criticat existenţa SIIJ într-un articol de specialitate. Or, este obligația Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să constate printr-o analiză riguroasă că modul actual de funcţionare a Inspecției Judiciare a depăşit limitele legale cât timp acest organism s-a transformat într-un mecanism de hărțuire selectivă a magistraţilor activi în dezbaterea publică, de împiedicare a aplicării dreptului european, de cenzurare a opiniilor lor exprimate în cadru privat, în articole de specialitate sau în cadrul unor interviuri. Pretenţiile cu privire la conduita magistraţilor nu pot îngrădi dreptul acestora la liberă exprimare și nici nu pot înlocui căile legale de atac ale unei hotărâri judecătorești. Reforma sistemului judiciar este un subiect important pentru întreaga societate, iar magistrații sunt și trebuie să rămână parte a acestei dezbateri.

Buna funcționare a justiției din România și raporturile echilibrate dintre sistemul de justiție și celelalte puteri ale statului sau reprezentanți ai acestor puteri țin de esența statului de drept. România a făcut o opțiune fundamentală de a deveni membru al Uniunii Europene. De aceea, este vital pentru viitorul european al României ca întâietatea dreptului european să fie apărată și riguros respectată, fără ezitări și ambiguități, de către toate autoritățile statului român. Este regretabil că o conduită politică ezitantă face ca România să fie în continuare monitorizată în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Related posts

Leave a Comment