Holocaustul romilor din Transnistria, comemorat la Cluj

Unul dintre cele mai dramatice episoade din istoria recentă a României s-a produs în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Guvernul condus de criminalul de război Ion Antonescu a decis deportarea a 25.000 de romi în Transnistria. 11.000 dintre ei au murit de foame, de frig sau din cauza bolilor de tipul tifosului. Holocaustul romilor din Transnistria a fost comemorat zilele trecute la Muzeul de Artă din Cluj.

Aproximativ 25.000 de romi din România au trecut printr-o tragedie asemănătoare celei suferite de evrei. Acum 75 de ani, în februarie 1942, Guvernul condus de criminalul de război Ion Antonescu a decis deportarea unor largi categorii de romi în Transnistria, teritoriul dintre Nistru şi Bug ocupat în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial de armata română. Mulţi dintre romi au fost luaţi, pur şi simplu, de pe stradă şi urcaţi în trenuri. Fără haine de schimb, fără săpun, fără hrană şi fără nici un fel de asistenţă sanitară, mulţi dintre ei au fost cazaţi în nişte bordeie fără uşi, fără ferestre, fără nici un fel de mobilier şi fără lemne de foc. Alţii au fost trimişi în grajduri. Profesorul universitar Lucian Năstasă-Kovacs descrie condiţiile în care au fost nevoiţi să trăiască romii din Transnistria.

 


 

Deportările au vizat cu precădere două categorii de romi: cei nomazi şi, dintre cei care erau sedentari, cei care fuseseră condamnaţi penal, cei care erau recidivişti sau cei care nu puteau proba surse sigure de venit. Tragedia romilor este puţin cunoscută în societatea românească din cauza prejudecăţilor pe care mulţi dintre români le păstrează cu privire la romi, mai spune profesorul Lucian Năstasă-Kovacs.

 

Romii nu au fost singurii cetăţeni români deportaţi în Transnistria. În lagărele româneşti şi-au găsit sfârşitul şi numeroşi evrei. Totuşi, au existat şi mulţi români care s-au opus acestor deportări. Printre cei mai faimoşi se numără Regina-Mamă Elena a României, Constantin Brătianu sau George Enescu.

 

Iată şi un documentar realizat de TVR pe această temă:

Related posts

Leave a Comment