Directorul celui mai important muzeu de artă contemporană, Doctor Honoris Causa al UAD Cluj

Directorul celui mai important muzeu european de artă contemporană din Europa, Bernard Blistene, de la Centrul Georges Pompidou din Paris, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă şi Design din Cluj. În discursul său de recepţie, el a vorbit despre arta românească şi, în special, despre moştenirea lui Constantin Brâncuşi. Bernard Blistene a remarcat faptul că i se pare bună ideea unei subscripţii publice pentru a cumpăra operele lui Brâncuşi disponibile pe piaţa de artă.

Universitatea de Artă şi Design din Cluj a acordat prestigiosul titlu de Doctor Honoris Causa uneia dintre cele mai importante personalităţi din domeniul administraţiei culturale din Europa. Bernard Blistene conduce Centrul Georges Pompidou din Paris, care include printre cele mai valoroase active ale sale, şi atelierul lui Constantin Brâncuşi. În acest atelier sunt păstrate opere începute de marele sculptor, uneltele, fotografiile, mobilele, corespondenţa şi chiar colecţia sa de discuri, spune Bernard Blistene.

 

”Pentru noi, opera lui Brâncuşi este un lucru central. Nu mi-aş face datoria dacă nu v-aş spune că este vorba de cel mai mare sculptor al secolului XX, fără nici cea mai mică urmă de ambiguitate. Noi avem, aşa cum ştiţi, colecţia sa fabuloasă, pentru că ne-a lăsat moştenire atelierul său obligându-ne să-l reconstruim aşa cum a fost intact”, a spus Bernard Blistene.

 

Directorul celui mai important muzeu de artă contemporană din Europa a mărturisit că a venit în România care într-un fel de pelerinaj. Bernard Blistene a mers şi la Târgu-Jiu pentru a vedea ansamblul monumental care include Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului, opere prin intermediul cărora Constantin Brâncuşi a omagiat memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.

 

”Noi avem miracolul de a păstra această colecţie datorită istoriei, datorită faptului că acest om a venit în Franţa, s-a stabilit acolo, a rămas acolo şi murit acolo. Nu este miraculos, în schimb, faptul că aveţi aici un ansablu unic şi chiar posibilitatea de a poseda încă una dintre sculpturile sale”, a adăugat directorul Centrului Georges Pompidou.

 

Centrul Pompidou deţine numeroase obiecte care au fost create de artişti de origine române, de la Gherasim Luca la Tristan Tzara sau Marcel Iancu. Nu lipsesc nici operele unor artişti contemporani, precum Adrian Ghenie sau Mircea Cantor. Expoziţia Mircea Cantor este găzduită chiar în aceste zile de centrul de artă din capitala Franţei.

 


Related posts

Leave a Comment