Herta Muller: 40% dintre cei care se află astăzi la putere în România provin din vechea Securitate


Prezența la Târgul de carte de la Frankfurt, Herta Muller a reiterat criticile la adresa României care nu s-a debarasat de tarele comunismului,vorbind despre o “societate postdictatorială tipică, încărcată de corupție” și avertizând că, pe fondul crizei economice, comunismul ar putea fi relegitimat.”40% dintre cei care se află astăzi la putere provin din vechea Securitate și se protejează între ei”, a spus Herta Müller, la standul The Epoch Times de la Târgul de carte de la Frankfurt.

“Atunci când o viață de om este mai scurtă decât cea a unei dictaturi, această viață este furată de Stat”, a spus scriitoarea, adăugând că este solidară cu scriitorii chinezi. “M-aș bucura să îi pot ajuta în orice fel și sper ca premiul pe care mi l-au dat (Nobel, nr.) constuie o apărare pentru victimele tuturor dictaturilor”, a spus scriitoarea la standul The Epoch Times de la Târgul de carte de la Frankfurt, după cum notează NewsIn.

Aflata alături de poeta Bei Ling, Müller și-a exprimat admirația pentru scriitorii chinezi, care se confruntă încă cu o formă de dictatură. “Îi respect mult atitudinea, știu ce riscă și sper ca într-o zi va fi recompensată”, a spus Müller, referindu-se la poeta din China. Bei Ling i-a dăruit lui Müller o carte de poeme, în ediție bilingvă (chineză și engleză), spunându-i că “a făcut dreptate tuturor victimelor comunismului” și Nobelul care i-a fost acordat îi onorează pe toți autorii persecutați. Emoționată, Muller a semnat o petiție pentru ca regimul chinez să îl pună în libertate pe activistul pentru Drepturile Omului Gao Zhisheng, iar Clubul PEN german a prezentat o listă cu 30 de scriitori chinezi care se află în închisoare.
“Dictaturile operează cu o viziunea ideologizată a omului, niciodată adevărată. Omul sovietic, de pildă, nu a fost real sau adevărat. (…) Am fost norocoasă că am supraviețuit dictaturii, dar am prieteni care nu au fost și care au murit, iar asta încă doare”, a continuat scriitoarea. Întrebată cum a avut forța de a înfrunta Securitatea comunistă, Herta Müller a răspuns: “Nu am fost curajoasă, am simțit o amestecătură de teamă și de responsabilitate și am știu că asta trebuie să fac. Cea mai mare parte a unei vieți demne într-o dictatură este formată dintr-un șir de negații”.

Related posts

Leave a Comment