Guvernul ar putea introduce taxa pe amprenta de dioxid de carbon

Pentru a creşte veniturile la buget, Guvernul a venit cu propuneri de taxare. Executivul pregăteşte un impozit pe averile mari, taxa pe amprenta de dioxid de carbon şi deja celebra taxă pe fast food. Unele sunt deja schiţate în documente oficiale, în timp ce altele sunt simple propuneri.Anul trecut, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Tudor Şerban, a venit cu ideea unei taxe pe amprenta de dioxid de carbon, potrivit Gândul. Practic, fiecare, cetăţean ar trebui să plătească pentru că circulă cu maşina sau îşi încălzeşte locuinţa cu păcură, cărbune sau gaz natural. Taxa ar urma să se plătească la tona de dioxid de carbon rezultat din aceste activităţi.
Gândul aminteşte şi despre impozitul pe reviste porno, brichete, GPS-uri şi telefoane mobile. Ideea a aparţinut lui Gheorghe Pogea, fostul ministru de Finanţe, care dorea să umple astfel vistieria statului. Propunerea a fost cuprinsă într-un document de lucru cu măsuri pe care Ministerul de Finanţe le-a avut în vedere pentru modificarea Codului Fiscal.
Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a vorbit despre posibilitatea introducerii unui impozit pe averile mari, pentru creşterea veniturilor bugetare. Potrivit lui Vlădescu, viitorul proiect privind taxarea ar putea include o astfel de propunere. Vlădescu nu a precizat însă ce nivel al averii va fi luat în calcul în acest caz.
“Dacă se ia decizia să se pună un astfel de impozit pe averile mai mari, din punctul meu de vedere nu este nicio problemă. Sigur că cei de la Ministerul Finanţelor sunt cei ce hotărăsc şi decizia este o decizie politică a Guvernului”, a precizat Elena Udrea.
Ministrul Sănătăţii a venit cu propunerea de a taxa fast food-ul. La acest capitol întra însă şi sucurile sau dulciurile. Potrivit lui Cseke Attila, miliardul de euro care ar putea fi încasaţi în urma acestei taxe, vor fi folosiţi pe programe de sănătate şi pe dezvoltarea infrastructurii din sistemul sanitar.

Related posts

Leave a Comment