
În mai multe state din Europa se aplică taxe suplimentare pentru averile mari şi foarte mari. În Franţa se aplică o taxă de solidaritate pentru activele care depăşesc 770 de mii de euro. Valoarea acesteia variază între 0,55 la sută şi 1,8 la sută. Ultimul procent este valabil în cazul activelor de peste 16 milioane de euro.
În Elveţia, taxa pe avere variază de la un canton la altul, dar, în majoritatea cazurilor, ea se încadrează în jurul valorii de 1,5 la sută. Cele mai mari taxe pe venituri se înregistrează, însă, în ţările scandinave: recordul îl deţine Danemarca, unde pentru orice venit anual mai mare de 45 de mii de euro se aplică un impozit de 59 la sută. În Suedia, pentru veniturile mai mici de 23 de mii de euro, taxa este de „doar” 31 la sută, dar poate ajunge la 56 la sută în cazul celor care trec de un venit de 366 de mii de euro.
În Rusia, taxa, care se referă, în special la bunurile imobile, este de numai 0,1 la sută pentru locuinţele cu valoare mai mică de 12 mii de dolari, şi ajunge la 2 la sută pentru locuinţele estimate la peste 20 de mii de dolari.
În Ungaria se aplică o taxă de lux pentru orice locuinţă mai valoroasă de 375 de mii de euro. Ea se adaugă impozitului pe clădiri datorat autorităţilor locale. Există, însă, în Uniunea Europeană şi ţări unde taxa pe avere a fost eliminată, cum ar fi Grecia, începând de anul trecut, şi Luxemburg, din ianuarie 2006.