Boc îi taie optimismul lui Băsescu

Premierul a declarat în Parlament că România nu va trece pe plus în primele şase luni ale acestui an. Candidatul Traian Băsescu declara în urmă cu o mai bine de o lună că vom avea creştere economică încă din trimestrul doi.Premierul Emil Boc îl contrazice pe preşedintele Traian Băsescu, cel care în campania electorală prezidenţială afirma recent că România va trece pe creştere economică din trimestrul doi al anului 2010. Nu vom avea creştere în primele şase luni ale acestui an, a declarat astăzi Boc în discursul său din debutul dezbaterilor pe tema proiectului legii bugetului de stat din Parlament.
“În prima două trimestre nu ne putem aştepta la creştere economică, vom avea la anul un deficit de 5,9%. Am orientat resursele bugetare spre investiţii şi plata obligaţiilor statului. Nu vor creşte impozitele şi taxele în 2010, cota unică de 16% rămâne nemodificată. TVA rămâne neschimbat. În 2010 nu se majorează CAS. Profitul reinvestit nu se impozitează. 6,5% din PIB pleacă spre investiţii. Şomajul nu va fi mai mare în acest an, chiar dacă vom începe cu o creştere la început. Inflaţia va fi mai mică, de 3,7%. Vom încheia anul cu plus 1,3 creştere economică”, a declarat Boc.
Şeful Guvernului a avertizat că “anul 2010 chiar dacă va presupune măsuri mai aspre, va pregăti o creştere economică serioasă pentru unii următori”. “Nu am acceptat funcţia de prim-ministru pentru a fi mai populari. Ci pentru a face ceea ce trebuie. Nu mai putem continua modelul de creştere economică artificială pe care l-am avut în trecut. Trebuie să se schimbe definitiv ceva în această ţară. Nu mai putem creşte pe datorii şi consum. În fiecare am consumat mai mult decât am produs. Şi eu mă consider ca făcând parte din clasa politică care a făcut aceste greşeli. Trebuie să restrângem cheltuielile cu personalul, cheltuielile publice şi să le direcţionăm spre investiţii. De noi depinde dacă România va merge într-o direcţie greşită sau bună. Credeţi că eu nu aş fi fost de acord să mărim salariile şi pensiile? Eu ca prim-ministru trebuie să mă asigur că ceea ce este astăzi în plată, se plăteşte şi mâine. Deocamdată trebuie să ne asigurăm să avem un buget care orientează banii spre locuri de muncă, spre investiţii”, a declarat Emil Boc.
Acesta a făcut şi un apel la parlamentari: “Primul meu apel este la responsabilitate. Să adoptăm fiecare articol, amendament prin prisma responsabilităţii pentru România.”

Related posts

Leave a Comment